De revolutie van Franciscus die werd bedacht door Benedictus en gevraagd door de Orthodoxe Kerken

Analyse
Paus Franciscus lanceerde een wereldwijde synode waarin alle gelovigen mogen meepraten over hun inspraak in de Rooms-Katholieke Kerk. Dit is in vele opzichten vernieuwend. Maar een aspect met mogelijk grote gevolgen is tot nu toe onbelicht gebleven: paus Franciscus schuift een regionaal niveau tussen Rome en de lokale kerken.
Hendro Munsterman
woensdag 26 oktober 2022 om 16:44 aangepast 27 oktober 2022 20:44
Paus Franciscus bezocht op 27 augustus met 21 nieuwe kardinalen zijn voorganger, emeritus-paus Benedictus XVI in de kapel van het klooster Mater Ecclesiae, waar Benedictus sinds zijn aftreden als paus woont, gelegen in de tuinen van het Vaticaan.
Paus Franciscus bezocht op 27 augustus met 21 nieuwe kardinalen zijn voorganger, emeritus-paus Benedictus XVI in de kapel van het klooster Mater Ecclesiae, waar Benedictus sinds zijn aftreden als paus woont, gelegen in de tuinen van het Vaticaan. beeld Epa / Vatican Media

Franciscus is een kerkvernieuwer en het huidige pontificaat zal ongetwijfeld als scharniermoment de kerkgeschiedenis ingaan. Maar wat Franciscus met het creëren van regionale niveau’s lijkt te willen doen, heeft goede papieren. Papieren die nota bene van zijn voorganger Benedictus XVI komen en bovendien door de oecumenische dialoog met de Orthodoxe Kerken zijn aangereikt.

Als de katholieke theologie de term ‘kerk’ gebruikt, kan dat zowel de wereldwijde katholieke kerk betekenen als een lokale kerk. Onder ‘lokale kerk’ verstaat zij volgens het gebruik uit de eerste eeuwen niet een plaatselijke parochie, maar een bisdom met een bisschop aan het hoofd. Zo kan men dus spreken over ‘de kerk van Rotterdam’ om het hele bisdom Rotterdam..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De revolutie van Franciscus die werd bedacht door Benedictus en gevraagd door de Orthodoxe Kerken

Paus Franciscus lanceerde een wereldwijde synode die in vele opzichten vernieuwend is. Maar een aspect met mogelijk grote gevolgen is tot nu toe onbelicht gebleven.

Afbeelding

Kardinale aanwijzingen over het hoe, waar en wanneer van sperma

Kardinaal Eijk publiceert een boek over seksuele ethiek, bedoeld als loflied op de huwelijkse liefde. Maar het is vooral een plastisch beschreven werkboek over de vraag naar het waarom, waar en wanneer van sperma.

Afbeelding

De hervormingsgretige Duitse bisschoppen zijn juist trouw aan hun voorgangers. En aan een onfeilbare paus

De Duitse bisschoppen lopen internationaal voorop als het gaat om de roep en bereidheid tot hervormingen in katholieke leer en praktijk. Deze typisch Duitse, onafhankelijke houding ten aanzien van Rome heeft haar historische wortels niet zozeer in een protestants kerkgevoel.

Afbeelding

Het is tijd om het bloed van martelaren aan onze eigen christelijke handen te erkennen

Er is een kerk in Rome waar martelaren uit verschillende kerken worden herdacht. Maar er zijn ook martelaren die niet stierven door toedoen van dictators, nazi’s of communisten, maar door andere christenen.

Afbeelding

Over hun gebrek aan eenheid zouden Christus’ volgelingen zich moeten schamen

De Wereldraad van Kerken - de afgelopen tien dagen bijeen in Karlsruhe - heeft de eenheid van christenen als ideaal. Maar wat is die ‘eenheid’ en wat is ervoor nodig? Daarover houden verschillende kerken vast aan hun eigen idee.

Afbeelding

Het Vaticaanse geduld met patriarch Kirill is op

De oecumene-kardinaal van het Vaticaan beticht de Russische patriarch Kirill van ketterij en paus Franciscus valt hem bij.Het geduld van Rome met Kirill is op. Verandering in Moskou kan alleen van binnenuit komen.