Deze bisschop ziet Nigeria ‘islamiseren’: ‘Vrij reizen kan hier niet meer. Je kunt zomaar gekidnapt worden’

Achtergrond
De overheid van Nigeria voert een agenda van islamisering door, is de stellige mening van bisschop Wilfred Chikpa Anagbe. ‘Nigeria moet een moslimstaat worden en de christenen moeten verdwijnen.’
Gerald Bruins
woensdag 5 oktober 2022 om 18:44 aangepast 6 oktober 2022 16:17
Ten minste veertig doden vielen er op 5 juni dit jaar bij een aanval op de rooms-katholieke Sint-Franciscuskerk in de stad Owo, gelegen in de deelstaat Ondo.
Ten minste veertig doden vielen er op 5 juni dit jaar bij een aanval op de rooms-katholieke Sint-Franciscuskerk in de stad Owo, gelegen in de deelstaat Ondo. beeld ap / Sunday Alamba

Den Bosch

Sinds de eeuwwisseling trekken Fulani-herders met hun kuddes koeien en geiten van het noorden van Nigeria naar het centrale gedeelte van het Afrikaanse land. Hun traditionele leefgebied verandert steeds meer in een woestijn. Daarom zijn ze op zoek naar vers grasland, waar ze hun dieren kunnen laten grazen. In centraal-Nigeria wonen overwegend christelijke boeren, de Fulani – een volk van nomaden – zijn moslims. Op hun trektocht zaaien zij dood en verderf. Honderdduizenden mensen zijn al omgekomen bij aanvallen en aanslagen op kerken, scholen en medische centra. Ontvoeringen zijn aan de orde van de dag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.