Kardinaal Koch biedt nu toch excuses aan voor nazi-vergelijking

Nieuws
Kardinaal Koch ‘biedt zijn excuses aan aan iedereen die zich beledigd voelt door de vergelijking die hij maakte’. Dat heeft de Duitse bisschoppenconferentie gemeld, nadat de voorzitter in Rome een gesprek had gevoerd met Koch over de nazivergelijking die de kardinaal had gemaakt.
Hendro Munsterman
woensdag 5 oktober 2022 om 12:07 aangepast 16:09
Kardinaal Kurt Koch
Kardinaal Kurt Koch beeld Epd / Thomas Xlohnes

Vaticaanstad

Vorige week had de Zwitserse curiekardinaal in een Duitse krant kritiek op de theologische methode van de ‘synodale weg’ in de Duitse Katholieke Kerk. Hij hekelde de openheid van progressieve Duitse katholieken voor de tijdgeest en de theologische consequenties die men daaraan verbindt. Die houding vergeleek hij met de opstelling van de ‘Deutsche Christen’ in nazi-Duitsland, die probeerden het nazisme te verzoenen met het protestantse christendom. De synodale weg is een meerjarig project van de Duitse Rooms-Katholieke Kerk om tot kerkelijke hervormingen te komen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.