Hulpbisschop van Aken veroordeeld wegens diefstal van dementerende vrouw

Nieuws
De hulpbisschop van het Duitse bisdom Aken stal 128.000 euro van een bejaarde vrouw en is daarvoor door de rechter veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moet hij een boete van vijfduizend euro betalen.
Hendro Munsterman
dinsdag 4 oktober 2022 om 16:47 aangepast 5 oktober 2022 16:32
Hulpbisschop Johannes Bündgens.
Hulpbisschop Johannes Bündgens. beeld youtube / Bistum Aachen

Aken

De rechter had Bündgens, die sinds 2006 hulpbisschop in Aken is, daartoe in juli al veroordeeld. Een hoger beroep, dat vrijdag had moeten beginnen, gaat niet door omdat Bündgens de eerste rechtelijke uitspraak nu alsnog accepteert. 

De rechter acht het bewezen dat de hoge geestelijke het geld ontvreemde van een inmiddels overleden dementerende vrouw over wiens bankrekening hij een volmacht had. Zij was mogelijk niet meer handelingsbekwaam toen hij het bedrag in verschillende overboekingen naar zijn eigen privé-rekening overmaakte. 

Een later aangestelde voogd ontdekte de diefstal. Volgens Bündgens was er echter een mondelinge afspraak. De vrouw zou in ruil een levenslang recht op bewoning van een pand in Aken hebben gekregen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.