Paus deed vredesoproep nadat Moskou het dunne lijntje met Rome doorknipte

Analyse
De strategie van paus Franciscus om via kerkelijke invloed de vrede in Oekraïne te bevorderen is mislukt. Nu gooit hij het over een andere boeg, maar Poetin is Chroetsjev niet en Oekraïne is geen Syrië.
Hendro Munsterman
dinsdag 4 oktober 2022 om 17:53 aangepast 5 oktober 2022 16:26
De Russische president Vladimir Poetin was op 25 november 2013 op privé-audiëntie bij paus Franciscus.
De Russische president Vladimir Poetin was op 25 november 2013 op privé-audiëntie bij paus Franciscus. beeld Newscom

Rome

De contacten tussen de Russisch-Orthodoxe Kerk en het Vaticaan zijn ‘sinds kort helaas bevroren’. Het waren opvallende woorden die metropoliet Antonij, het hoofd externe betrekkingen van het patriarchaat van Moskou zaterdag uitsprak tijdens zijn wekelijkse televisiegesprek op de zender Russia-24.

Volgens de vertrouweling van patriarch Kirill hebben ‘sommige commentaren van paus Franciscus en zijn assistenten in het geheel niet bijgedragen aan een verdere samenwerking tussen de twee kerken’. 

De volgende ochtend zaten de bij het Vaticaan geaccrediteerde journalisten te wachten op de tekst van de bijbelmeditatie die de paus elke zondag om twaalf uur houdt. Die tekst krijgen ze elke zondagochtend al onder embargo. Maar die kwam ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.