Van Vegetarische Zusters tot films voor dierendag: Franciscus van Assisi is nog altijd een grote inspiratie

Achtergrond
Het is dinsdag niet alleen Werelddierendag, maar ook de naamdag van de heilige Franciscus van Assisi. De 13e-eeuwse Italiaanse monnik die goed was voor mens en dier weet ook nu nog mensen te boeien met zijn wijsheid en zijn levenshouding.
Sanne Gerrits
maandag 3 oktober 2022 om 20:26
'Vegetarische zuster' Emmanuël en Daan Savert, projectcoördinator van de Laudato Si Allianti.
'Vegetarische zuster' Emmanuël en Daan Savert, projectcoördinator van de Laudato Si Allianti. beeld Wouter van Assendelft / Matty van Leijenhorst

Sterk geïnspireerd door de heilige Franciscus zijn de clarissen. Zij zijn kloosterzusters binnen de familie van de franciscanen, religieuzen die leven volgens de orde van Franciscus van Assisi. De clarissen brengen dat onder andere in praktijk door vegetarisch te eten. 

Zuster Emmanuël vertelt: ‘Tot een kleine driekwart eeuw geleden aten wij hier vegetarisch vanuit eenvoud en soberheid. Daarna kwam er wel vlees op het menu, maar op een gegeven moment zijn wij weer enkele dagen in de week vegetarisch gaan eten. Vlees eten heeft zo’n grote impact op onze aarde, Gods schepping, en daar komt bij dat er zo veel mensen zijn die niet voldoende te eten hebben ... En dat terwijl er in feite genoeg voedsel is voor iedereen, als het maar e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.

Afbeelding

Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

De leiding van de katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

Afbeelding

Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici was dat precies de bedoeling van het rapport. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’