Het Vaticaan pakt het anders aan: de Sint-Pieter moet minder museum worden

Nieuws
De Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan moet weer meer een spirituele plek voor gelovigen worden en minder een toeristische attractie of een museum. Dat vindt de nieuwe verantwoordelijke kardinaal voor de basiliek op het graf van Petrus. De Italiaanse tenor Andrea Bocelli en een gigantische lichtshow zetten afgelopen zondag de eerste stap in die richting.
Hendro Munsterman
maandag 3 oktober 2022 om 15:36 aangepast 17:05
Deel van de lichtshow over het leven van de apostel Petrus dat twee weken lang elke avond tussen 21 en 23 uur op de voorgevel van de Sint-Pieter wordt geprojecteerd.
Deel van de lichtshow over het leven van de apostel Petrus dat twee weken lang elke avond tussen 21 en 23 uur op de voorgevel van de Sint-Pieter wordt geprojecteerd. beeld agfeditorial

Rome

De Sint-Pieter trekt dagelijks tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers. Zij komen vaak in groepen en worden begeleid door gidsen. Dat leidt tot het gevoel dat de bezoeker een museum binnentreedt waardoor anderen die er komen om te bidden of de eucharistie te vieren gestoord worden. Daarom wil het Vaticaan de zaken anders gaan aanpakken. Zo komt er een aparte ingang voor mensen die willen deelnemen aan kerkdiensten zodat zij niet meer, soms urenlang, samen met toeristen in de rij hoeven te staan. 

Dat zei kardinaal Mauro Gambetti, sinds 2021 verantwoordelijk voor de Sint-Pieter en sinds vorige maand kardinaal, tegen de Italiaanse katholieke krant Avvenire

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.

Afbeelding

Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Het bisdom gold decennialang als het centrum voor exorcismen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’

Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.