Het Vaticaan pakt het anders aan: de Sint-Pieter moet minder museum worden

Nieuws
De Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan moet weer meer een spirituele plek voor gelovigen worden en minder een toeristische attractie of een museum. Dat vindt de nieuwe verantwoordelijke kardinaal voor de basiliek op het graf van Petrus. De Italiaanse tenor Andrea Bocelli en een gigantische lichtshow zetten afgelopen zondag de eerste stap in die richting.
Hendro Munsterman
maandag 3 oktober 2022 om 15:36 aangepast 17:05
Deel van de lichtshow over het leven van de apostel Petrus dat twee weken lang elke avond tussen 21 en 23 uur op de voorgevel van de Sint-Pieter wordt geprojecteerd.
Deel van de lichtshow over het leven van de apostel Petrus dat twee weken lang elke avond tussen 21 en 23 uur op de voorgevel van de Sint-Pieter wordt geprojecteerd. beeld agfeditorial

Rome

De Sint-Pieter trekt dagelijks tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers. Zij komen vaak in groepen en worden begeleid door gidsen. Dat leidt tot het gevoel dat de bezoeker een museum binnentreedt waardoor anderen die er komen om te bidden of de eucharistie te vieren gestoord worden. Daarom wil het Vaticaan de zaken anders gaan aanpakken. Zo komt er een aparte ingang voor mensen die willen deelnemen aan kerkdiensten zodat zij niet meer, soms urenlang, samen met toeristen in de rij hoeven te staan. 

Dat zei kardinaal Mauro Gambetti, sinds 2021 verantwoordelijk voor de Sint-Pieter en sinds vorige maand kardinaal, tegen de Italiaanse katholieke krant Avvenire

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prominente priester-kunstenaar Rupnik beschuldigd van misbruik kloosterzusters

Hoewel het misbruik is verjaard nemen de jezuïeten maatregelen tegen de prominente pater en kunstenaar. De mozaïekartiest zou meerdere vrouwelijke religieuzen in Slovenië geestelijk en seksueel hebben misbruikt.

Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.