Paus roept op tot staakt het vuren en richt zich direct tot Vladimir Poetin

Nieuws
Paus Franciscus heeft zondag opgeroepen tot een onmiddellijk staakt het vuren in Oekraïne. Voor het eerst richtte hij zich direct tot Vladimir Poetin. Hij waarschuwde voor de dreiging van een nucleaire escalatie. ‘Oorlog is waanzin. Oorlog is absurd!’
Hendro Munsterman
zondag 2 oktober 2022 om 13:12 aangepast 14:58
Paus Franciscus tijdens zijn oproep tot een staakt-het-vuren vanuit het raam dat uitkijkt op het Sint-Pietersplein.
Paus Franciscus tijdens zijn oproep tot een staakt-het-vuren vanuit het raam dat uitkijkt op het Sint-Pietersplein. beeld afp / Vatican Mediia

Vaticaanstad

‘In de naam van God en in de naam van het gevoel van menselijkheid dat in elk hart woont, doe ik opnieuw een oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren’, zei Franciscus tegenover honderden gelovigen die zoals elke zondag rond het middaguur naar het angelusgebed komen. ‘Mijn oproep is allereerst gericht aan de president van de Russische Federatie en ik smeek hem, ook uit liefde voor zijn volk, deze spiraal van geweld en dood te stoppen’, zei hij vanuit het balkon dat uitkijkt op het Sint-Pietersplein. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky riep hij op ‘open te staan voor serieuze vredesvoorstellen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prominente priester-kunstenaar Rupnik beschuldigd van misbruik kloosterzusters

Hoewel het misbruik is verjaard nemen de jezuïeten maatregelen tegen de prominente pater en kunstenaar. De mozaïekartiest zou meerdere vrouwelijke religieuzen in Slovenië geestelijk en seksueel hebben misbruikt.

Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.