President van Nicaragua noemt katholieke kerk ‘dictatuur’

Nieuws
De president van Nicaragua heeft de Rooms-Katholieke Kerk ervan beschuldigd een ‘perfecte dictatuur en tirannie’ te zijn. De Nicaraguaanse bisschoppen zijn uiterst kritisch zijn op het steeds dictatorialer wordende regime van Daniel Ortega. Zij zouden volgens de president wapens hebben geleverd aan de oppositie.
Hendro Munsterman
donderdag 29 september 2022 om 20:45
President Daniel Ortega van Nicaragua tijdens zijn toespraak op het Plein van de Revolutie, tot de Nationale Politie die daar woensdag haar 43e verjaardag vierde.
President Daniel Ortega van Nicaragua tijdens zijn toespraak op het Plein van de Revolutie, tot de Nationale Politie die daar woensdag haar 43e verjaardag vierde. beeld afp / Jairo Cajina / Nicaraguan Presidency

Managua

President Daniel Ortega deed zijn uitspraken woensdag tijdens een toespraak tot vertegenwoordigers van de Nicaraguaanse politie.

De afgelopen maanden werden onder meer zowel de pauselijk nuntius als de zusters van Moeder Teresa het land uitgezet, een bisschop gevangen gezet, verschillende katholieke radio- en televisiestations gesloten en katholieke processies verboden. 

De katholieke bisschoppen van het land bekritiseren de aanvallen op de democratie door het regime. Maar Ortega, die in 2021 met 75% van de stemmen werd herkozen nadat hij zeven tegenkandidaten in de gevangenis had laten zetten, stelde als tegenvraag: ‘Wie kiest de pastoors? Wie kiest de kardinalen? Wie kiest de paus? De kerk is een perfecte dictatuur, een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.

Afbeelding

Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

De leiding van de katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

Afbeelding

Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici was dat precies de bedoeling van het rapport. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’