Bisschop en Nobelprijs-winnaar beschuldigd van meervoudig kindermisbruik. ‘Grootste seksschandaal in Vaticaan’

Nieuws
Aartsbisschop Carlos Filipe Ximenes Belo kreeg in 1996 de Nobelprijs voor de Vrede. Nu wordt hij beschuldigd van meervoudig seksueel misbruik van minderjarige jongens dankzij jarenlang onderzoek door De Groene Amsterdammer. ‘Het grootste seksschandaal in het Vaticaan.’
Hendro Munsterman
woensdag 28 september 2022 om 18:51 aangepast 21:49
Aartsbisschop Carlos Filipe Ximenes Belo (links) in augustus 2002 met de Hogecommissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson, die een bezoek bracht aan Oost-Timor.
Aartsbisschop Carlos Filipe Ximenes Belo (links) in augustus 2002 met de Hogecommissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson, die een bezoek bracht aan Oost-Timor. beeld afp / Antonio Dasiparu

Rome

De voormalige aartsbisschop van Dili op Oost-Timor misbruikte volgens het weekblad meerdere extreem arme jongens die hij telkens na het misbruik geld toestopte. De nu 74-jarige aartsbisschop kreeg de Nobelprijs in 1996 samen met José Ramos Horta, de huidige president van Oost-Timor.

Tegen De Groene Amsterdammer beschrijft een nu 45-jarige man hoe de bisschop hem misbruikte. ‘Hij deed m’n broek uit, begon me te betasten en deed orale seks.’ De volgende dag stopte de bisschop hem geld toe. Het was volgens hem voor arme kinderen moeilijk om een machtige bisschop met veel aanzien te beschuldigen. ‘Niemand zou me hebben geloofd.’ Ook een nu 42-jarig slachtoffer spreekt tegen het weekblad over misbruik in ruil voor geld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.

Afbeelding

Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Het bisdom gold decennialang als het centrum voor exorcismen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’

Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.