Kardinaal Eijk uit scherpe kritiek op homozegen Vlaamse bisschoppen

Nieuws
De Nederlandse kardinaal Wim Eijk heeft stevige kritiek op zijn Belgische collega’s, die vorige week besloten dat Vlaamse homostellen om zegen over hun relatie kunnen vragen. ‘Gods genade schijnt niet op de weg van de zonde.’
Hendro Munsterman
woensdag 28 september 2022 om 16:33 aangepast 17:26
Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht.
Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht. beeld anp / Ramon Mangold

Rome

Volgens de aartsbisschop van Utrecht hebben de Vlaamse bisschoppen met hun initiatief ‘velen binnen en buiten de kerk verrast’, maar voor ‘katholieken die de kerkelijke leer accepteren was het geen blijde verrassing’. Volgens de Utrechtse aartsbisschop hopen deze katholieken dan ook vurig dat het Vaticaan de Vlaamse bisschoppen op de vingers tikt en door hen te vragen ‘hun verklaring in te trekken en dat deze daaraan gehoor geven’.

Eijk schrijft het in een lange verklaring, die niet in het Nederlands beschikbaar is maar wel in het Italiaans, Engels en Spaans, op de conservatief-katholieke website La Nuova Bussola Quotidiana.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.

Afbeelding

Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Het bisdom gold decennialang als het centrum voor exorcismen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’

Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.