Kardinaal Eijk uit scherpe kritiek op homozegen Vlaamse bisschoppen

Nieuws
De Nederlandse kardinaal Wim Eijk heeft stevige kritiek op zijn Belgische collega’s, die vorige week besloten dat Vlaamse homostellen om zegen over hun relatie kunnen vragen. ‘Gods genade schijnt niet op de weg van de zonde.’
Hendro Munsterman
woensdag 28 september 2022 om 16:33 aangepast 17:26
Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht.
Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht. beeld anp / Ramon Mangold

Rome

Volgens de aartsbisschop van Utrecht hebben de Vlaamse bisschoppen met hun initiatief ‘velen binnen en buiten de kerk verrast’, maar voor ‘katholieken die de kerkelijke leer accepteren was het geen blijde verrassing’. Volgens de Utrechtse aartsbisschop hopen deze katholieken dan ook vurig dat het Vaticaan de Vlaamse bisschoppen op de vingers tikt en door hen te vragen ‘hun verklaring in te trekken en dat deze daaraan gehoor geven’.

Eijk schrijft het in een lange verklaring, die niet in het Nederlands beschikbaar is maar wel in het Italiaans, Engels en Spaans, op de conservatief-katholieke website La Nuova Bussola Quotidiana.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.