‘Op het randje van ondeugend’ of juist ‘een enorme verademing’: verdeelde reacties op Vlaamse homozegen

Achtergrond
De Vlaamse bisschoppen presenteren een ritueel voor het vragen van Gods zegen over homorelaties. ‘Op het randje van ondeugend’, vindt pastoor Jan-Jaap van Peperstraten, terwijl pater Mark-Robin Hoogland sterk positief is over het initiatief.
Remco van Mulligen
dinsdag 20 september 2022 om 23:08 aangepast 21 september 2022 08:49
Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten en pater Mark-Robin Hoogland
Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten en pater Mark-Robin Hoogland beeld Dick Vos en Joost Hoving

Alkmaar

‘Een halve Belg’ noemt Jan-Jaap van Peperstraten zich. De pastoor uit Alkmaar is geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen. ‘Maar dat is niet deze helft’, zegt hij, verwijzend naar het besluit van de Vlaamse bisschoppen om een ritueel te creëren om Gods zegen te vragen over homorelaties.

De bisschoppen komen met het voorstel een ‘gebedsmoment’ mogelijk te maken voor katholieke koppels van het gelijke geslacht ‘om God te vragen dat Hij dit engagement van liefde en trouw mag zegenen en bestendigen’. Ze spreken niet expliciet over het ‘zegenen’ van deze relaties, maar bedoelen dat wel, vertelt initiatiefnemer en woordvoerder Willy Bombeek tegen deze krant.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prominente priester-kunstenaar Rupnik beschuldigd van misbruik kloosterzusters

Hoewel het misbruik is verjaard nemen de jezuïeten maatregelen tegen de prominente pater en kunstenaar. De mozaïekartiest zou meerdere vrouwelijke religieuzen in Slovenië geestelijk en seksueel hebben misbruikt.

Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.