Utrechtse Willibrordprocessie stopt wegens gebrek aan deelnemers

Nieuws
Tussen 2002 en 2019 liepen rooms-katholieke gelovigen jaarlijks in september door de Utrechtse binnenstad met de relieken van de heilige Willibrord, de eerste geloofsverkondiger in Noord-Nederland. Deze Willibrordprocessie trok echter de laatste jaren voor de coronapandemie zo weinig mensen dat pastoor Hans Boogers van de Utrechtse St. Martinusparochie besloot om de stekker eruit te trekken. Nu bezint hij zich op nieuwe vormen om als katholieke kerk in de publieke ruimte aanwezig te zijn.
Hendro Munsterman
donderdag 8 september 2022 om 19:17 aangepast 21:54
De Willibrordprocessie trok ook in het jaar 2003 van het standbeeld van Willibrord op het Janskerkhof langs de Domkerk naar de rooms-katholieke Sint Catharinakathedraal.
De Willibrordprocessie trok ook in het jaar 2003 van het standbeeld van Willibrord op het Janskerkhof langs de Domkerk naar de rooms-katholieke Sint Catharinakathedraal. beeld anp / Bert Spiertz

Utrecht

Waarom besloot u met deze traditie te stoppen?

‘Het aantal deelnemers werd na een enthousiast begin gaandeweg steeds minder. Dat zagen we in de cijfers die we elk jaar nauwgezet bijhielden. Het initiatief was in 2002 heel hoopgevend, maar in de seculiere tijd waarin we leven werd het steeds lastiger geïnteresseerde gelovigen te trekken. Dan moet je je afvragen of het nog wel betekenis heeft.’

Hoeveel mensen trok de processie de laatste jaren?

‘Ik wil niet zeggen om welke aantallen het precies gaat, maar het was de laatste vijf jaar wel erg klein geworden.’


Pastoor Hans Boogers van de St. Martinusparochie in Utrecht, tevens plebaan van de Sint Catharinakathedraal - beeld nd

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.