Kerkrechtelijk onderzoek naar Zwitserse vrouw die voorging in de mis

Nieuws
Een Zwitserse theologe sprak samen met twee priesters de centrale woorden van de rooms-katholieke mis, waardoor brood en wijn voor katholieken Lichaam en Bloed van Christus worden, uit. De bisschop stelt nu een onderzoek naar haar in.
Hendro Munsterman
maandag 5 september 2022 om 21:36
beeld Cathopic

Chur

Een ‘canoniek vooronderzoek’ heet het officieel. Volgens de rooms-katholieke bisschop Joseph Bonnemain van het Zwitserse bisdom Chur is dat wegens ‘de complexiteit van het plaatsgevonden liturgische misbruik’ nodig. Vooral om niet overhaast te handelen, zegt hij.

Een van de vragen is namelijk of de overtreding door de 65-jarige pastoraal werkster aan het Vaticaanse Dicasterium voor de Geloofsleer moet worden voorgelegd. De meest centrale woorden, de zogenaamde ‘instellingswoorden’, zou de vrouw namelijk alleen hebben uitgesproken, zonder de aanwezige priesters. Daardoor zou zij zelfs kunnen worden geëxcommuniceerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.