Grieks-orthodoxe bisschop: verkrachte vrouwen ‘willen het zelf’

Nieuws
Volgens een Grieks-orthodoxe bisschop wordt een vrouw niet verkracht ‘tenzij ze het zelf wil’. Bovendien kan zij van een verkrachting ‘niet zwanger worden zonder haar eigen medewerking’, vindt de kerkleider. Zijn uitlatingen leidden tot grote kritiek, ook van zijn eigen kerk.
Hendro Munsterman
maandag 5 september 2022 om 16:58
De Grieks-orthodoxe metropoliet Chrysostomos, bisschop van Dodoni.
De Grieks-orthodoxe metropoliet Chrysostomos, bisschop van Dodoni. beeld ap / Xristos Bonis

Athene

De 83-jarige metropoliet Chrysostomos van Dodoni deed zijn uitspraken afgelopen vrijdag tijdens een televisiedebat over abortus op de commerciële zender Skai TV.

Als ‘ondenkbaar en afkeurenswaardig’ keurde de minister van Onderwijs en Eredienst, Niki Kerameus, de uitspraken af. Ze zijn volgens haar ‘schokkend voor de samenleving en niet in overeenstemming met de positie van de kerk, die vrouwen die slachtoffer van misbruik en verkrachting zijn, juist ondersteunt’. De bisschop is als Grieks-orthodoxe geestelijke in loondienst van haar ministerie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.