In Amsterdam zorgen vijf Moeders Teresa voor de allerarmsten. ‘Het gaat niet over ons’

Achtergrond
25 jaar geleden overleed de legendarische Moeder Teresa (1910-1997). De zusters van haar orde zijn verdergegaan met haar werk: omkijken naar wie er beroerd aan toe is. Ook in Nederland.
Jacolien Viveen
maandag 5 september 2022 om 04:21 aangepast 11:16
Moeder Teresa komt bij de zusters veelvuldig ter sprake. ‘Laten we het hebben over wat zij heeft gedaan. Niet over ons nu.’
Moeder Teresa komt bij de zusters veelvuldig ter sprake. ‘Laten we het hebben over wat zij heeft gedaan. Niet over ons nu.’ beeld Martin Waalboer

Het is ochtenddrukte in de Amsterdamse binnenstad; overal licht reclame op en mensen haasten zich in en uit trams met een beker Starbuckskoffie in de ene en een mobieltje in de andere hand. Dan een oase van rust: de Missionarissen van Naastenliefde in de Egelantiersstraat. Een zuster serveert oploskoffie met roomsoesjes in een sober ingerichte ruimte met een enkele plant en een foto van Moeder Teresa aan de blauw-wit geverfde wanden.

Het klooster staat in de volksmond bekend als de Zusters van Moeder Teresa. De wereldwijde zustercongregatie Missionarissen van Naastenliefde werd namelijk in de jaren vijftig in India gesticht door de Noord-Macedonische Agnes Gonxha Bojaxhiu, die later bekend zou worden als Moeder Teresa. Nu, 25 ja..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.