Paus Johannes Paulus I door paus Franciscus zalig verklaard

Nieuws
Paus Franciscus heeft zondag een van zijn voorgangers, paus Johannes Paulus I, zalig verklaard. Duizenden gelovigen woonden de mis bij, die buiten op de trappen van de Sint-Pieter in Vaticaanstad in de regen werd gehouden.
anp
zondag 4 september 2022 om 12:01 aangepast 13:44
Afbeelding
beeld anp

Vaticaanstad

Johannes Paulus I was een van de kortst dienende pausen uit de geschiedenis. Hij was pas 33 dagen bisschop van Rome, toen hij op 28 september 1978 op 65-jarige leeftijd overleed. Zijn plotselinge dood en de onhandige communicatie van het Vaticaan daaromheen gaven aanleiding tot wilde en nooit bewezen geruchten. Zo zou hij zijn vermoord door tegenstanders binnen de kerk.

Wegens zijn glimlach werd Johannes Paulus I wel de lachende paus genoemd, iets waar ook paus Franciscus zondag bij stilstond. Johannes Paulus I ‘lachte tot het allerlaatste moment’, zei de huidige paus. Johannes Paulus I werd met een glimlach om zijn lippen op zijn sterfbed gevonden.

Wonderen 

Johannes Paulus I werd in 1912 als Albino Luciani geboren in een stadje in de Dolomieten en was de laatste Italiaanse paus. In oktober vorig jaar schreef het Vaticaan een wonder aan hem toe, een noodzakelijke voorwaarde voor een zaligverklaring. Door zijn tussenkomst zou in 2011 een ernstig ziek Argentijns meisje zijn genezen.

Een zaligverklaring kan een opstap zijn naar een heiligverklaring. Daarvoor zijn minstens twee wonderen nodig. Zowel de voorganger van Johannes Paulus I, Paulus VI, als zijn opvolger, Johannes Paulus II, is heilig verklaard.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus Johannes Paulus I door paus Franciscus zalig verklaard

Paus Franciscus heeft zondag een van zijn voorgangers, Johannes Paulus I, zalig verklaard. Duizenden gelovigen woonden de mis bij, die buiten op de trappen van de Sint-Pieter in Vaticaanstad in de regen werd gehouden.

Afbeelding

Paus noemt misstanden met inheemse kinderen in Canada genocide

De misstanden op Canadese internaten voor inheemse kinderen waren een vorm van genocide. Paus Franciscus heeft dat op de terugreis van zijn bezoek aan Canada tegen journalisten gezegd.

Afbeelding

Kostbare Rembrandt keert terug naar Frans dorpskerkje

Een Frans dorpje dat eigenaar is van een zeer kostbare Rembrandt uit het jaar 1631 heeft zijn schat weer terug. Het schilderij van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), Christus aan het Kruis, is in een nieuwe beveiligde en geventileerde behuizing teruggeze..

Afbeelding

Paus Franciscus belt Zelenski en betuigt medeleven

Paus Franciscus heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski per telefoon een hart onder de riem gestoken. De kerkvorst belde zaterdagmiddag naar Kiev, zo meldde de Oekraïense ambassade bij de Heilige Stoel.

Afbeelding

Prominente Afrikaanse kardinaal en adviseur van paus doet stap terug binnen Vaticaan

De prominente Afrikaanse kardinaal Peter Turkson heeft onverwachts zijn ontslag ingediend als hoofd van een belangrijke afdeling van het Vaticaan. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Paus pleit voor vrede door diplomatie voor Oekraïne

Paus Franciscus heeft zondag de internationale gemeenschap opgeroepen om de spanningen rond Oekraïne vreedzaam op te lossen en een militair conflict te vermijden.