De ‘33-dagenpaus’ Johannes Paulus I zalig: een paus van gebed en van mensen

Achtergrond
Slechts 33 dagen lang was Albino Luciani paus, toen hij in 1978 plotseling overleed. In die korte tijd raakte hij wel de harten van veel katholieken. Zondag wordt deze Johannes Paulus I door paus Franciscus zaligverklaard.
Hendro Munsterman
vrijdag 2 september 2022 om 21:12 aangepast 4 september 2022 13:49
De ‘glimlachtende paus’ werd Johannes Paulus I genoemd.
De ‘glimlachtende paus’ werd Johannes Paulus I genoemd. beeld wikimedia commons

Vaticaanstad

‘Moge God jullie vergeven wat jullie zojuist hebben gedaan’, zei Johannes Paulus I vlak na zijn verkiezing tot paus tegen de daaraan schuldige kardinalen. 

Albino Luciani werd in 1958 als dorpspastoor tot bisschop van Vittorio Veneto gewijd en koos als bisschopsspreuk slechts één Latijns woord, dat precies was wat het wilde uitdrukken: ‘Humilitas’. Nederigheid. Die nederigheid zou hij niet kwijtraken, ook niet door zijn snelle carrière die hem tot patriarch van Venetië (1958), kardinaal (1973) en paus (1978) zou brengen.

‘Het belang van zijn pontificaat was omgekeerd evenredig aan de duur ervan’, zei zijn Poolse opvolger Johannes Paulus II. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.