Bisdom Roermond: wekelijkse zondagsmis voor parochies niet meer verplicht

Nieuws
Het is niet voor elke Limburgse parochie meer mogelijk iedere week een eucharistieviering te houden. Die pijnlijke werkelijkheid erkent het bisdom Roermond in een brief aan de Limburgse parochies.
Bas Meeuse
donderdag 1 september 2022 om 16:15 aangepast 09:24
Doordat er weinig priesters beschikbaar zijn, kan er niet meer elke week een eucharistieviering gehouden worden in de Limburgse kerken.
Doordat er weinig priesters beschikbaar zijn, kan er niet meer elke week een eucharistieviering gehouden worden in de Limburgse kerken. beeld anp / Flip Franssen

Roermond

Volgens het bisdom is in de regio een structureel tekort aan vrijwilligers en zijn er niet genoeg priesters meer om de vieringen te leiden. Doordat zij soms in een weekend meerdere vieringen in verschillende parochies houden, is de werkdruk voor sommigen te hoog. Dat blijkt uit de brief van het bisdom.

Daarnaast zijn er op sommige plekken te weinig gelovigen aanwezig bij de viering. Onder andere de stookkosten vormen een probleem. Het bisdom stelt daarbij de vraag of het niet beter is de kleine aantallen gelovigen, die verspreid zijn over verschillende parochies, bij elkaar te brengen in één gezamenlijke eucharistieviering. Dit gebeurt in andere bisdommen in Nederland al veel langer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.