Paus wil Oekraïne geruststellen en veroordeelt ‘door Rusland begonnen oorlog’ ongekend hard

Nieuws
Nadat de afgelopen dagen en weken de nodige onrust ontstond over uitspraken van paus Franciscus over de oorlog in Oekraïne, heeft het Vaticaan dinsdag in een verklaring duidelijk gemaakt dat de paus ‘de door Rusland geïnitieerde oorlog duidelijk en ondubbelzinnig veroordeelt’.
Hendro Munsterman
dinsdag 30 augustus 2022 om 20:22 aangepast 15:33
Paus Franciscus bij binnenkomst in de Sint-Pietersbasiliek voor de afsluitende eucharistieviering van het consistorie dat maandag en dinsdag bijna 197 kardinalen en andere geestelijken bijeenbracht in het Vaticaan.
Paus Franciscus bij binnenkomst in de Sint-Pietersbasiliek voor de afsluitende eucharistieviering van het consistorie dat maandag en dinsdag bijna 197 kardinalen en andere geestelijken bijeenbracht in het Vaticaan. beeld afp / Andreas Solaro

Vaticaanstad

De woorden van het Vaticaan aan het eind van de vijf zinnen tellende verklaring zijn ongekend stevig. ‘Moreel onrechtvaardig, onaanvaardbaar, barbaars, zinloos, weerzinwekkend en heiligschennend.’ Dat is de ‘door de Russische Federatie begonnen grootschalige oorlog in Oekraïne’. En de paus heeft die volgens het Vaticaan ‘duidelijk en ondubbelzinnig’ veroordeeld.

Het Vaticaan reageert op ‘publieke discussies die in de afgelopen dagen zijn ontstaan over de politieke betekenis die moet worden gehecht’ aan de uitspraken van de paus.

Dit gebeurde onder meer nadat de door een bomaanslag in Moskou om het leven gekomen journaliste Daria Douguina door de paus werd betreurd. Hij sprak over de dochter van de politieke filosoof d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus wil Oekraïne geruststellen en veroordeelt ‘door Rusland begonnen oorlog’ ongekend hard

Na onrust over uitspraken van paus Franciscus over de oorlog in Oekraïne, heeft het Vaticaan in een verklaring duidelijk gemaakt dat de paus ‘de door Rusland geïnitieerde oorlog duidelijk en ondubbelzinnig veroordeelt’.

Afbeelding

Paus prijst Oekraïners maar houdt deur naar Rusland open

Paus Franciscus prijst het Oekraïense volk voor diens moed, maar vermoedt dat de Russische invasie ‘wellicht een beetje is geprovoceerd’. Rusland ziet de paus inmiddels als mogelijke bemiddelaar.

Afbeelding

Kardinaal in de Centraal-Afrikaanse Republiek: ‘Rusland heeft hier een heilzame invloed’

Dieudonné Nzapalainga is de jongste kardinaal ter wereld. De aartsbisschop van Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek voert een actieve interreligieuze dialoog, om de vrede te bevorderen in een van de armste landen ter wereld.

Afbeelding

Paus dringt aan op ‘echte onderhandelingen’ tussen Rusland en Oekraïne

Paus Franciscus heeft op de zondag van Pinksteren aangedrongen op ‘echte onderhandelingen’ tussen Rusland en Oekraïne. Een dag eerder had hij laten weten ‘het juiste moment’ af te wachten voor een bezoek aan Oekraïne.

Afbeelding

Rusland zet rooms-katholieke priester het land uit

De in Moskou werkzame rooms-katholieke priester Fernando Vera is door de Russische autoriteiten het land uitgezet, volgens parochianen wegens ‘laster tegen de autoriteiten en het leger’.

Afbeelding

Medewerkers katholieke hulporganisatie gedood door Russische tank in Marioepol

De medewerkers werden gedood toen hun gebouw door een Russische tank onder vuur werd genomen. Ook zijn vijf andere personen, die in het gebouw schuilden, gedood.