‘Generale repetitie’ voor conclaaf in Rome met twintig nieuwe Franciscus-kardinalen

Nieuws
In het Vaticaan buitelen de belangwekkende evenementen deze dagen over elkaar heen. Nadat de Synode vrijdag de tweede fase inging, creëerde paus Franciscus zaterdag twintig nieuwe kardinalen waarmee hij zijn opvolging opnieuw stevig beïnvloedt. Zij nemen maandag en dinsdag deel aan een uitzonderlijke vergadering van de paus met alle kardinalen van over de hele wereld.
Hendro Munsterman
zaterdag 27 augustus 2022 om 20:01
De twintig nieuwe kardinalen brachten vlak na hun kardinaalscreatie samen met paus Franciscus een bezoek aan de 95-jarige emeritus-paus Benedictus XVI die in een klooster in de Vaticaanse tuinen leeft.
De twintig nieuwe kardinalen brachten vlak na hun kardinaalscreatie samen met paus Franciscus een bezoek aan de 95-jarige emeritus-paus Benedictus XVI die in een klooster in de Vaticaanse tuinen leeft. beeld Vatican Media

Vaticaanstad

De ‘generale repetitie voor het volgende conclaaf’ wordt de kardinalenvergadering van maandag en dinsdag in Romeinse wandelgangen al genoemd. 

De laatste keer dat paus Franciscus al zijn over de hele wereld verstrooide kardinalen voor zo’n ‘buitengewoon consistorie’ in Rome bijeen riep was acht jaar geleden. Franciscus maakte het kardinalencollege sinds zijn verkiezing tot paus in 2013 geografisch steeds diverser. Maar er klonk ook telkens weer de verbazing dat deze kardinalen, waarvan zij die jonger dan tachtig jaar zijn het recht hebben de volgende paus te kiezen, elkaar niet of nauwelijks kennen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.