Rooms-Katholieke Kerk pioniert op wereldniveau met revolutionaire synode

Nieuws
Alle rooms-katholieke gelovigen hebben hun stem kunnen laten horen over de door hen gedroomde toekomst van hun kerk. Maar hun rol is daarmee niet uitgespeeld. De vorig jaar oktober door paus Franciscus gelanceerde Synode is haar tweede fase ingegaan en ook daarin kan iedereen opnieuw meepraten.
Hendro Munsterman
vrijdag 26 augustus 2022 om 18:58 aangepast 20:22
De sprekers tijdens de persconferentie waarmee in het Vaticaan de tweede fase van de synode werd geopend. V.l.n.r. pater Giacomo Costa S.J., zr. Nathalie Bequart, X.M.C.J., kardinaal Jean-Claude Höllerich, S.J., kardinaal Mario Grech, pater Luis Marín de San Martín, O.S.A
De sprekers tijdens de persconferentie waarmee in het Vaticaan de tweede fase van de synode werd geopend. V.l.n.r. pater Giacomo Costa S.J., zr. Nathalie Bequart, X.M.C.J., kardinaal Jean-Claude Höllerich, S.J., kardinaal Mario Grech, pater Luis Marín de San Martín, O.S.A beeld Hendro Munsterman

Vaticaanstad

‘De tekenen van een mentaliteitsverandering in de kerk zijn al zichtbaar’, zei kardinaal Mario Grech, de secretaris-generaal van de synode, vrijdagmiddag opgewekt tijdens een persconferentie in het Vaticaan. ‘Het belangrijkste is dat we hebben laten zien en blijven laten zien dat de weg van de kerk begint en kracht put uit het luisteren.’

Met deze persconferentie werd de eerste fase van de door paus Franciscus gelanceerde synode afgesloten. Over de hele wereld hebben bisschoppen naar hun gelovigen geluisterd en daarvan zijn door alle 114 bisschoppenconferenties nationale syntheses gemaakt. Meer dan honderd ervan hebben Rome al bereikt. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit is de vrouw die met de bisschoppen mee mag stemmen. ‘Ik had nooit gedacht dat ik hier in het Vaticaan zou komen te werken’

Nathalie Becquart schrijft kerkgeschiedenis. Ze is geen bisschop en toch is ze als eerste en tot nu toe enige leek - nota bene als vrouw - door paus Franciscus in 2021 benoemd als ondersecretaris en daarmee lid van de bisschoppensynode. Met stemrecht.

Afbeelding

Wereldwijd willen rooms-katholieken een inclusievere kerk met een grotere rol voor vrouwen

De paus vroeg rooms-katholieken wereldwijd om hun mening. Het resultaat: zij willen een inclusievere en luisterende kerk en meer vrouwen op alle niveaus. Alleen over vrouwelijke priesters zijn de meningen verdeeld.

Afbeelding

Volksraadpleging Franciscus laat onmondige katholieken ‘terugkeren uit collectieve ballingschap’

Paus Franciscus wilde dat alle gelovigen konden meepraten over hun rol in de kerk. De resultaten laten een helder beeld zien: katholieken vinden overal dat zij te weinig inspraak hebben en geestelijken te veel macht.

Afbeelding

Rooms-Katholieke Kerk pioniert op wereldniveau met revolutionaire synode

Alle katholieke gelovigen hebben hun stem kunnen laten horen over toekomst van hun kerk. Maar hun rol is daarmee niet uitgespeeld. De synode is haar tweede fase ingegaan en ook daarin kan iedereen opnieuw meepraten.

Afbeelding

Brave en bange Nederlandse bisschoppen leveren matig huiswerk voor Synode

Wat is de mening van jullie gelovigen over hoe het in de kerk verder moet?, vroeg het Vaticaan aan de bisschoppen wereldwijd. Maar het Nederlandse rapport bestaat voor de helft uit de mening van de bisschoppen zélf.

Afbeelding

Ierse katholieken willen dat vrouwen priester kunnen worden

Een grote meerderheid van de Ierse katholieken wil grondige veranderingen in de katholieke kerk. Zij willen in grote meerderheid vrouwelijke en gehuwde priesters, meer inspraak voor leken en meer ruimte voor lhbti’er.