Paus wil met bisschoppen praten over lekenambten in de kerk

Nieuws
Paus Franciscus wil met alle bisschoppenconferenties ter wereld spreken over de functies en ambten die leken vervullen in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat schrijft hij in een woensdag gepubliceerde brief aan alle katholieke gelovigen.
Hendro Munsterman
donderdag 25 augustus 2022 om 20:35
De paus wil een uitgebreid proces van dialoog en onderscheiding, nadenkend vanuit de praktijk.
De paus wil een uitgebreid proces van dialoog en onderscheiding, nadenkend vanuit de praktijk. beeld Massimiliano Migliorato/Catholic Press

Vaticaanstad

De aanleiding voor de brief van Franciscus is de vijftigste verjaardag van het besluit van paus Paulus VI om de kerkelijke ambten te hervormen. Op 15 augustus 1972 schafte hij de zogenaamde ‘lagere wijdingen’ af, een in de loop van de kerkgeschiedenis gegroeid aantal opstapjes naar het priesterschap. Sindsdien zijn alleen het lectorenambt en het acolytenambt - beiden lekenambten - opstapjes naar het gewijde diakenambt, wat voor sommige diakens op zijn beurt een laatste opstap is naar het priesterambt.

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk bestaan drie gewijde ambten, die van bisschop, priester en diaken. Deze zijn alle drie aan mannen voorbehouden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prominente priester-kunstenaar Rupnik beschuldigd van misbruik kloosterzusters

Hoewel het misbruik is verjaard nemen de jezuïeten maatregelen tegen de prominente pater en kunstenaar. De mozaïekartiest zou meerdere vrouwelijke religieuzen in Slovenië geestelijk en seksueel hebben misbruikt.

Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.