Geen ontmoeting tussen paus en Kirill in Kazachstan want patriarch blijft thuis

Nieuws
De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill zal half september niet naar Kazachstan afreizen om deel te nemen aan een grote interreligieuze ontmoeting. Een mogelijke ontmoeting met paus Franciscus, waarover de afgelopen maanden werd gespeculeerd, zal dus opnieuw niet plaatsvinden.
Hendro Munsterman
donderdag 25 augustus 2022 om 19:50
Patriarch Kirill (links) en paus Franciscus (rechts) tijdens hun historische ontmoeting op 12 februari 2016 op het vliegveld van Havana (Cuba). Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een kerkleider van Rome en een kerkleider van Moskou elkaar ontmoetten.
Patriarch Kirill (links) en paus Franciscus (rechts) tijdens hun historische ontmoeting op 12 februari 2016 op het vliegveld van Havana (Cuba). Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een kerkleider van Rome en een kerkleider van Moskou elkaar ontmoetten. beeld afp / Adalberto Roque

Rome

Volgens metropoliet Antonij, die in het patriarchaat verantwoordelijk is voor externe betrekkingen, vindt zijn kerk de interreligieuze dialoog heel belangrijk en zal dan ook een officiële delegatie sturen. Maar deze zal niet onder leiding staan van patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk die internationaal hevig bekritiseerd wordt voor zijn steun aan de Russische inval in Oekraïne. 

Paus Franciscus zal van 13 tot 15 september wel in de hoofdstad Nur-Sultan zijn om deel te nemen aan het zevende symposium van leiders van wereld- en traditionele godsdiensten. Een ontmoeting tussen Kirill en Franciscus was voor de maand juni in Jeruzalem gepland, maar dat zegde Franciscus met het oog op de oorlog in Oekraïne af. 

Volgens An..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prominente priester-kunstenaar Rupnik beschuldigd van misbruik kloosterzusters

Hoewel het misbruik is verjaard nemen de jezuïeten maatregelen tegen de prominente pater en kunstenaar. De mozaïekartiest zou meerdere vrouwelijke religieuzen in Slovenië geestelijk en seksueel hebben misbruikt.

Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.