Nederland vertegenwoordigen in het Vaticaan: ‘Niet om religieuze, maar om politieke redenen’

Interview
Vier jaar lang was Caroline Weijers ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Heilige Stoel. Donderdagochtend had ze haar persoonlijke afscheidsaudiëntie bij paus Franciscus. ‘De afgelopen jaren zijn hier dingen veranderd en in beweging gekomen.’
Hendro Munsterman
donderdag 25 augustus 2022 om 16:13 aangepast 20:21
Caroline Weijers, scheidend ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Heilige Stoel op het Sint-Pietersplein in Rome.
Caroline Weijers, scheidend ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Heilige Stoel op het Sint-Pietersplein in Rome. beeld Stefano Carofei

Rome

Het is de kleinste diplomatieke post die Nederland heeft, bestaande uit de ambassadeur zelf en een deeltijd secretaresse. Maar het is ‘een heel bijzondere post, waar een heleboel gebeurt. Ik vergelijk het soms met de Verenigde Naties vanwege de veelheid aan thematieken’, zegt de scheidende ambassadeur bij de Heilige Stoel glimlachend maar overtuigd.

Caroline Weijers gold de afgelopen jaren in Vaticaanse diplomatieke kringen als een uiterst actieve, bekwame en efficiënte diplomaat. Voordat ze naar de eeuwige stad kwam, werkte ze op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en ze had verschillende buitenlandse posten, waaronder ambassadeur in Benin en Tunesië, en bij de permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie. 

Vier jaar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.