Proeven van bier en stilte op het Kloosterfestival in Nieuw Sion

Interview
Corona is voorbij en dus is er dit jaar in Nieuw Sion, nabij Deventer, weer een Kloosterfestival. Het richt zich op mensen van 19 tot 39 jaar. Zij zijn welkom om te proeven van het getijdengebed en de stilte - maar ook van de gezelligheid en het kloosterbier. Reinder IJmker, vrijwilliger van Nieuw Sion, is een van de organisatoren van het festival dat donderdag begint en duurt tot en met zondag.
Remco van Mulligen
dinsdag 23 augustus 2022 om 18:24 aangepast 19:13
Eucharistieviering tijdens het vierdaags Kloosterfestival van 2019 in Nieuw Sion.
Eucharistieviering tijdens het vierdaags Kloosterfestival van 2019 in Nieuw Sion. beeld Dick Vos

Deventer

Bij eerdere Kloosterfestivals waren veel kloostertradities vertegenwoordigd. Is dat dit jaar weer zo?

‘In coronatijd hadden we een Klooster Experience, die meer op het individu gericht was. Dit jaar doen we inderdaad weer een breed festival. Nog steeds staan de katholieke en protestante religieuzen centraal. Zij leiden workshops over meditatie, het kloosterleven, reflectie. In de avonden is er weer een muziekprogramma met een kampvuur, waarbij je kunt genieten van een kloosterbiertje. Sinds dit jaar hebben we onze eigen brouwerij, met Nieuw Sion bier.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.