Journalisten van Paris Match boos over pontificale kardinaal op cover

Nieuws
Een cover met de Afrikaanse kardinaal Robert Sarah leidt in Frankrijk tot journalistieke spanningen. De rechts-conservatieve en openlijk katholieke mediamagnaat Vincent Bolloré dwong de hoofdredactie van het populaire Franse weekblad Paris Match een foto van Sarah, die bekend staat als een criticus van paus Franciscus, op de voorpagina te plaatsen.
Hendro Munsterman
maandag 22 augustus 2022 om 21:25
beeld nd

Parijs

Een voorpagina van Paris Match betekent iets in Frankrijk. Geïnteresseerden kunnen alle covers vanaf het allereerste begin zelfs nabestellen bij het weekblad, dat een oplage van bijna 500.000 exemplaren heeft.

Redactiechef Bruno Jeudy kondigde vorige week donderdag aan zijn functies bij Paris Match neer te leggen na al meermaals geklaagd te hebben over de inmenging van de directie op het redactionele beleid. En de vereniging van journalisten van het blad sprak maandag een motie van wantrouwen uit tegen de eigenaar omdat deze de journalistieke vrijheid van de redactie met voeten treedt. ‘Met ontsteltenis’ zeggen de journalisten van de gang van zaken kennis te hebben genomen. Met overweldigende meerderheid: zestig j..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.