Topkardinaal Ouellet ontkent aanranding

Nieuws
De Canadese kardinaal Marc Ouellet ontkent ‘ten stelligste’ schuldig te zijn aan aanranding van een jonge vrouw in de jaren 2008 en 2010. Ouellet, sinds 2010 een van de hoogste prelaten in het Vaticaan, was toen aartsbisschop van Québec.
Hendro Munsterman
zaterdag 20 augustus 2022 om 04:22
Kardinaal Marc Ouellet
Kardinaal Marc Ouellet beeld afp / Alberto Pizzoli

Vaticaanstad

In een via de persdienst van het Vaticaan vrijgegeven verklaring spreekt Ouellet over ‘valse beschuldigingen die de klaagster tegen mij heeft geuit’. Hij ontkent ‘ten stelligste ongepaste handelingen jegens haar te hebben gepleegd’. 

De vrouw was tussen 2008 en 2010 als pastoraal werkster werkzaam in het aartsbisdom Québec en diende in 2020 een klacht in wegens aanranding. Ze beweert dat Ouellet haar herhaalde malen ongevraagd betastte op haar rug en onderrug en ook probeerde haar te zoenen. 

Ouellet zegt ‘de interpretatie en verspreiding van deze beschuldigingen als seksueel geweld als lasterlijk’ te beschouwen. Verder belooft hij actief deel te nemen aan een mogelijk civiel onderzoek, ‘zodat de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.