Paus: geen onderzoek naar vermeende aanranding door kardinaal Ouellet

Nieuws
Paus Franciscus ziet niet voldoende gronden voor een kerkelijk onderzoek naar vermeende aanrandingen door een van zijn naaste medewerkers, kardinaal Marc Ouellet. Deze zou een jonge stagiaire van halverwege de twintig tussen 2008 en 2010 meermaals ongewenst hebben betast en gezoend, zoals staat vermeld in een document met getuigenissen tegen 88 priesters uit het aartsbisdom.
Hendro Munsterman
donderdag 18 augustus 2022 om 20:27
De Canadese kardinaal Marc Ouellet, voormalig aartsbisschop van de Franstalige stad Québec (Canada) en huidig prefect van het Vaticaanse Dicasterie voor de Bisschoppen.
De Canadese kardinaal Marc Ouellet, voormalig aartsbisschop van de Franstalige stad Québec (Canada) en huidig prefect van het Vaticaanse Dicasterie voor de Bisschoppen. beeld afp / Gabriel Bouys

Vaticaanstad

Uit een door paus Franciscus in 2021 gelast vooronderzoek was volgens een Vaticaanse verklaring echter gebleken dat ‘er geen elementen zijn om een proces tegen kardinaal Ouellet te starten’. 

Franciscus had dit vooronderzoek in handen gegeven van de gepensioneerde Belgische jezuïet Jacques Servais. De paus heeft Servais ‘naar aanleiding van recente verklaringen in de pers opnieuw geraadpleegd’. Servais bevestigde ‘dat er zowel in de schriftelijke verklaring als tijdens het via zoom gegeven getuigenis in aanwezigheid van een lid van de commissie van het bisdom, geen enkele beschuldiging te vinden was die aanleiding geeft tot een dergelijk onderzoek’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.

Afbeelding

Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Het bisdom gold decennialang als het ‘walhalla voor exorcismen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’

Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.