Hoge Vaticaanse kardinaal beschuldigd van seksuele aanranding

Nieuws
De hooggeplaatste kardinaal Marc Ouellet, in het Vaticaan verantwoordelijk voor bisschopsbenoemingen, wordt beschuldigd van aanranding van een jonge vrouw die stage liep als pastoraal werkster. Hij was op dat moment aartsbisschop van Québec, de hoofdstad van Franstalig Canada.
Hendro Munsterman
dinsdag 16 augustus 2022 om 20:44
Kardinaal Marc Ouellet (rechts) samen met paus Franciscus in het Vaticaan.
Kardinaal Marc Ouellet (rechts) samen met paus Franciscus in het Vaticaan. beeld afp / Tiziana Fabi

Québec 

Ouellet wordt ervan beschuldigd tussen 2008 en 2010 een vrouw van halverwege de twintig meermaals ongevraagd te hebben gezoend en haar rug en billen te hebben betast. Paus Franciscus heeft in januari 2021 een onderzoek naar de feiten gelast, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

De naam van Ouellet staat op een lijst van 88 geestelijken die sinds 1940 zijn beschuldigd van seksueel misbruik in het aartsbisdom Québec. De lijst is onderdeel van een collectieve klacht van misbruikslachtoffers tegen het aartsbisdom. Het grootste deel van het vermeende misbruik had plaats tussen 1950 en 1970 met een honderdtal, in meerderheid minderjarige en mannelijke slachtoffers. Maar het geval van Ouellet is van later datum en be..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.