Problematische omgang met seks en macht werkt katholiek misbruik in de hand

Achtergrond
De problematische omgang met seks, gender en macht leiden in de Rooms-Katholieke Kerk tot een cultuur die seksueel misbruik door geestelijken in de hand werkt, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.
Hendro Munsterman
dinsdag 16 augustus 2022 om 18:32
beeld Cathopic

New York

Sinds zo’n twintig jaar is er veel aandacht voor misbruik door geestelijken in de Rooms-Katholieke Kerk. In tal van landen bleek grootschalig misbruik van met name jongens te hebben plaatsgevonden in de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig van de vorige eeuw. Er zijn in de kerk stappen gezet om de veiligheid van volwassenen en kinderen te garanderen en het melden van misbruik te vergemakkelijken, aldus de onderzoekers. Maar een fundamentele aanpak ontbreekt nog. 

Volgens onderzoekers Julie Hanlon Rubio en Paul J. Schulz, verbonden aan de theologische faculteit van de jezuïeten aan Santa Clara University, heerst in de Rooms-Katholieke Kerk nog vaak onterecht de gedachte dat seksueel misbruik wordt gepleegd door ‘rott..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ecologische docu-encycliek met paus Franciscus op Youtube Originals

Zeven jaar na de milieu-encycliek Laudato si’ is er een documentaire om de boodschap ervan bij een groot publiek te brengen. ‘The Letter’ is geproduceerd door Youtube en gemaakt door de bekroonde filmmaker Nicolas Brown.

Afbeelding

Paus deed vredesoproep nadat Moskou het dunne lijntje met Rome doorknipte

De strategie van paus Franciscus om via kerkelijke invloed de vrede in Oekraïne te bevorderen is mislukt. Nu gooit hij het over een andere boeg, maar Poetin is Chroetsjev niet en Oekraïne is geen Syrië.

Afbeelding

Hulpbisschop van Aken negen maanden achter tralies wegens diefstal van dementerend vrouw

De hulpbisschop van het Duitse bisdom Aken stal 128.000 euro van een bejaarde vrouw en moet daarvoor negen maanden achter tralies. Ook moet hij een boete van vijfduizend euro betalen.

Afbeelding

Van Vegetarische Zusters tot films voor dierendag: Franciscus van Assisi is nog altijd een grote inspiratie

Het is dinsdag niet alleen Werelddierendag, maar ook de naamdag van de heilige Franciscus van Assisi. De 13e-eeuwse monnik, die goed was voor mens en dier, weet ook nu nog mensen te boeien met zijn levenshouding.

Afbeelding

Het Vaticaan pakt het anders aan: de Sint-Pieter moet minder museum worden

De Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan moet weer meer een spirituele plek voor gelovigen worden en minder een toeristische attractie. Andrea Bocelli en een gigantische lichtshow zetten de eerste stap in die richting.

Afbeelding

Paus roept op tot staakt het vuren en richt zich direct tot Vladimir Poetin

Paus Franciscus roept op tot een onmiddellijk staakt het vuren in Oekraïne en waarschuwde voor nucleaire escalatie. Voor het eerst richt hij zich direct tot Vladimir Poetin. ‘Oorlog is waanzin. Oorlog is absurd!’