Problematische omgang met seks en macht werkt katholiek misbruik in de hand

Achtergrond
De problematische omgang met seks, gender en macht leiden in de Rooms-Katholieke Kerk tot een cultuur die seksueel misbruik door geestelijken in de hand werkt, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.
Hendro Munsterman
dinsdag 16 augustus 2022 om 18:32 aangepast 19:49
beeld Cathopic

New York

Sinds zo’n twintig jaar is er veel aandacht voor misbruik door geestelijken in de Rooms-Katholieke Kerk. In tal van landen bleek grootschalig misbruik van met name jongens te hebben plaatsgevonden in de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig van de vorige eeuw. Er zijn in de kerk stappen gezet om de veiligheid van volwassenen en kinderen te garanderen en het melden van misbruik te vergemakkelijken, aldus de onderzoekers. Maar een fundamentele aanpak ontbreekt nog. 

Volgens onderzoekers Julie Hanlon Rubio en Paul J. Schulz, verbonden aan de theologische faculteit van de jezuïeten aan Santa Clara University, heerst in de Rooms-Katholieke Kerk nog vaak onterecht de gedachte dat seksueel misbruik wordt gepleegd door ‘rott..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.