Engelse bisschoppen zijn bang dat met privatisering BBC religie uit beeld verdwijnt

Achtergrond
Bisschoppen uit de Kerk van Engeland keren zich tegen het plan om BBC te privatiseren. Ze vrezen dat religieuze programma’s het kind van de rekening worden in een commercieel omroepbestel.
Gerald Bruins
woensdag 17 augustus 2022 om 07:14
Beeld uit een uitzending van het populaire BBC-programma Songs of Praise vanuit de kathedraal in de Engelse plaats Durham.
Beeld uit een uitzending van het populaire BBC-programma Songs of Praise vanuit de kathedraal in de Engelse plaats Durham. beeld bbc

Londen

Een commissie uit het Britse Hogerhuis heeft de BBC opgeroepen ‘te blijven in het hart’ van het Britse omroepbestel. Alleen zo kan de omroep ‘de natie verenigen, alle sectoren van de samenleving dienen en een wereldwijd leidende en gerespecteerde nieuwsorganisatie zijn’. 

Van het eerbiedwaardige gezelschap, dat zich uitspreekt over de publieke communicatie in het land, maakt ook een anglicaanse geestelijke deel uit: bisschop John Inge uit Worcester. Hij belichaamt het verzet van bisschoppen binnen de Kerk van Engeland tegen plannen om de Britse omroep, wereldwijd vermaard om zijn gedegen journalistiek, te verzelfstandigen. Als de BBC op een commerciële leest wordt geschoeid, komt religie er in het publieke domein bekaaid a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prominente priester-kunstenaar Rupnik beschuldigd van misbruik kloosterzusters

Hoewel het misbruik is verjaard nemen de jezuïeten maatregelen tegen de prominente pater en kunstenaar. De mozaïekartiest zou meerdere vrouwelijke religieuzen in Slovenië geestelijk en seksueel hebben misbruikt.

Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.