Engelse bisschoppen zijn bang dat met privatisering BBC religie uit beeld verdwijnt

Achtergrond
Bisschoppen uit de Kerk van Engeland keren zich tegen het plan om BBC te privatiseren. Ze vrezen dat religieuze programma’s het kind van de rekening worden in een commercieel omroepbestel.
Gerald Bruins
woensdag 17 augustus 2022 om 07:14
Beeld uit een uitzending van het populaire BBC-programma Songs of Praise vanuit de kathedraal in de Engelse plaats Durham.
Beeld uit een uitzending van het populaire BBC-programma Songs of Praise vanuit de kathedraal in de Engelse plaats Durham. beeld bbc

Londen

Een commissie uit het Britse Hogerhuis heeft de BBC opgeroepen ‘te blijven in het hart’ van het Britse omroepbestel. Alleen zo kan de omroep ‘de natie verenigen, alle sectoren van de samenleving dienen en een wereldwijd leidende en gerespecteerde nieuwsorganisatie zijn’. 

Van het eerbiedwaardige gezelschap, dat zich uitspreekt over de publieke communicatie in het land, maakt ook een anglicaanse geestelijke deel uit: bisschop John Inge uit Worcester. Hij belichaamt het verzet van bisschoppen binnen de Kerk van Engeland tegen plannen om de Britse omroep, wereldwijd vermaard om zijn gedegen journalistiek, te verzelfstandigen. Als de BBC op een commerciële leest wordt geschoeid, komt religie er in het publieke domein bekaaid a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.