Katholieke bischoppen: ‘India moet steviger strijden voor scheiding religie en staat’

Nieuws
Maandag viert de republiek India de 75e verjaardag van haar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Maar de Indiase regering moet de grondwettelijke scheiding tussen religie en staat steviger verdedigen en bevorderen, vinden de rooms-katholieke bisschoppen uit de Indiase deelstaat Kerala.
Hendro Munsterman
vrijdag 12 augustus 2022 om 19:53 aangepast 21:25
Studenten oefenen voor de viering van de 75e verjaardag van de Indiase onafhankelijkheid in Bangalore. Minister-president Narendra Modi heeft alle Indiërs opgeroepen in elk huis een nationale vlag te hebben. Hij lanceerde daartoe de campagne 'Har Ghar Tiranga' (de driekleur in elk huis).
Studenten oefenen voor de viering van de 75e verjaardag van de Indiase onafhankelijkheid in Bangalore. Minister-president Narendra Modi heeft alle Indiërs opgeroepen in elk huis een nationale vlag te hebben. Hij lanceerde daartoe de campagne 'Har Ghar Tiranga' (de driekleur in elk huis). beeld Epa / Jagadeesh

Kochi 

Volgens de bisschoppen is de vooruitgang die het land sinds de onafhankelijkheid die het 75 jaar geleden doormaakte opmerkelijk. Daarbij gaat het vooral over gebieden als wetenschap, landbouw, handel en marketing, schrijven zij in een verklaring. 

Maar de kerkleiders vinden ook dat de Indiase bevolking opnieuw moet strijden voor de eenheid van het land en ‘het handhaven van broederschap en de scheiding van godsdienst en staat, zoals voorzien in de grondwet’. De regering moet ‘dringend maatregelen nemen’ om het ‘groeiende aantal incidenten’ die een aanval op deze scheiding van religie en staat behelzen tegen te gaan, aldus kardinaal Mar George Alencherry.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.