Strijd tussen Poolse overheid en kerk over archieven over misbruikpriesters

Nieuws
Poolse bisschoppen laten archieven met bewijzen voor seksueel misbruik door geestelijken verdwijnen door ze naar het Vaticaan te sturen of ze te vernietigen. Dat beweert de door de Poolse overheid ingestelde onderzoekscommissie naar seksueel misbruik. Maar de kerk heeft een andere lezing.
Hendro Munsterman
donderdag 11 augustus 2022 om 16:55
Een demonstratie tegen seksueel misbruik door Poolse geestelijken en de toedekking ervan door bisschoppen in 2018.
Een demonstratie tegen seksueel misbruik door Poolse geestelijken en de toedekking ervan door bisschoppen in 2018. beeld afp / Janek Skarzynski

Warschau

De in 2019 opgerichte onderzoekscommissie heeft de kerk vorige week opnieuw opgeroepen de archieven vrij te geven. De kerk doet volgens de commissie momenteel weliswaar veel aan preventie, maar ‘als het gaat over de toegang tot documenten, zijn er ineens onbegrijpelijke hindernissen’, zei de voorzitter van de commissie vorige week dinsdag tijdens de presentatie van een tussenrapport.

Zo gauw archieven naar het Vaticaan worden gestuurd, zijn ze door de Poolse autoriteiten niet meer opvraagbaar. De pauselijk nuntius (ambassadeur) in Warschau reageerde in het geheel niet op een verzoek om archiefinzage, zei de voorzitter. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ecologische docu-encycliek met paus Franciscus op Youtube Originals

Zeven jaar na de milieu-encycliek Laudato si’ is er een documentaire om de boodschap ervan bij een groot publiek te brengen. ‘The Letter’ is geproduceerd door Youtube en gemaakt door de bekroonde filmmaker Nicolas Brown.

Afbeelding

Paus deed vredesoproep nadat Moskou het dunne lijntje met Rome doorknipte

De strategie van paus Franciscus om via kerkelijke invloed de vrede in Oekraïne te bevorderen is mislukt. Nu gooit hij het over een andere boeg, maar Poetin is Chroetsjev niet en Oekraïne is geen Syrië.

Afbeelding

Hulpbisschop van Aken negen maanden achter tralies wegens diefstal van dementerend vrouw

De hulpbisschop van het Duitse bisdom Aken stal 128.000 euro van een bejaarde vrouw en moet daarvoor negen maanden achter tralies. Ook moet hij een boete van vijfduizend euro betalen.

Afbeelding

Van Vegetarische Zusters tot films voor dierendag: Franciscus van Assisi is nog altijd een grote inspiratie

Het is dinsdag niet alleen Werelddierendag, maar ook de naamdag van de heilige Franciscus van Assisi. De 13e-eeuwse monnik, die goed was voor mens en dier, weet ook nu nog mensen te boeien met zijn levenshouding.

Afbeelding

Het Vaticaan pakt het anders aan: de Sint-Pieter moet minder museum worden

De Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan moet weer meer een spirituele plek voor gelovigen worden en minder een toeristische attractie. Andrea Bocelli en een gigantische lichtshow zetten de eerste stap in die richting.

Afbeelding

Paus roept op tot staakt het vuren en richt zich direct tot Vladimir Poetin

Paus Franciscus roept op tot een onmiddellijk staakt het vuren in Oekraïne en waarschuwde voor nucleaire escalatie. Voor het eerst richt hij zich direct tot Vladimir Poetin. ‘Oorlog is waanzin. Oorlog is absurd!’