Conservatieve katholieken vrezen dat verbod op anticonceptie wordt versoepeld

Nieuws
Verschillende katholieke commentatoren en theologen hebben onlangs hun vrees geuit dat het verbod op anticonceptie zal worden versoepeld of wellicht zelfs afgeschaft. Aanleiding zijn een tweet en een publicatie van de Pauselijke Academie voor het Leven over de encycliek Humanae Vitae waarin paus Paulus VI in 1968 dat verbod afkondigde.
Hendro Munsterman
woensdag 10 augustus 2022 om 19:58 aangepast 08:16
Paus Franciscus luistert in het vliegtuig tussen Canada en Rome naar de Amerikaanse journaliste Claire Giangravé van Religion News Service die hem de vraag stelt of het katholieke verbod op anticonceptie ooit kan veranderen.
Paus Franciscus luistert in het vliegtuig tussen Canada en Rome naar de Amerikaanse journaliste Claire Giangravé van Religion News Service die hem de vraag stelt of het katholieke verbod op anticonceptie ooit kan veranderen. beeld epa - Vatican Media

Rome

Een inmiddels door de pauselijke academie zelf verwijderde tweet van 6 augustus zei dat Humanae Vitae niet onder de katholieke leer van de pauselijke onfeilbaarheid viel. Dat impliceert dus dat de daarin afgekondigde leer in principe ook zou kunnen veranderen. 

Volgens de academie zou dit namelijk uitdrukkelijk zijn gezegd door de aartsbisschop en moraaltheoloog Fernando Lambruschini tijdens de persconferentie die op 29 juli 1968 bij de presentatie van de encycliek in het Vaticaan werd gehouden. Paulus VI zou hem dat bovendien persoonlijk hebben laten weten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.