Twaalf doden bij busongeluk Poolse pelgrims naar Medjugorje

Nieuws
Een groot religieus jongerenfestival in de bedevaartsplaats Medjugorje (Bosnië en Herzegovina) waaraan 50.000 rooms-katholieke gelovigen deelnamen werd overschaduwd door een busongeluk waarbij twaalf Poolse pelgrims om het leven kwamen.
Hendro Munsterman
maandag 8 augustus 2022 om 13:27 aangepast 14:02
Reddingsdiensten helpen slachtoffers van het busongeluk op de Kroatische snelweg A4 ten noorden van Zagreb.
Reddingsdiensten helpen slachtoffers van het busongeluk op de Kroatische snelweg A4 ten noorden van Zagreb. beeld Epa / Ivan Agnezovic

Medjugorje

Bij het ongeluk ten noorden van de Kroatische hoofdstad Zagreb raakten meer dan dertig pelgrims gewond, waarvan achttien ernstig. De bus, waarin ook drie priesters en zes vrouwelijke religieuzen zaten, raakte van de weg en viel in de lager gelegen berm. Het oord waar Maria inmiddels meer dan 42.000 keer verschenen zou zijn is bij veel Poolse katholieken bijzonder geliefd. 

Het 33e, vijf dagen durende internationale jongerenfestival trok duizenden jongeren uit zeventig landen. Voor het eerst nam ook de bisschop van Mostar-Duvno aan het festival deel. Dit lokale bisdom bekeek de vermeende verschijningen die er sinds 1981 zouden plaatsvinden tot nu toe uiterst kritisch en afwijzend. Bisschop Petar Palic staat sinds 2018 a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.