Vrouwen gaan in de Rooms-Katholieke Kerk meepraten over bisschopsbenoemingen

Nieuws
Voor het eerst in de geschiedenis zullen vrouwen in het Vaticaan op het hoogste niveau meepraten over bisschopsbenoemingen. Paus Franciscus benoemt naar eigen zeggen binnenkort twee vrouwen ‘in de commissie die bisschoppen uitkiest’. Ook elders in het Vaticaan kunnen vrouwen op topposities komen.
Hendro Munsterman
donderdag 7 juli 2022 om 19:14
Paus Franciscus (rechts) samen met Barbara Jatta, de directeur van de Vaticaanse musea.
Paus Franciscus (rechts) samen met Barbara Jatta, de directeur van de Vaticaanse musea. beeld Epa / Vatican Media

Rome

De twee vrouwen zullen deel uitmaken van het Vaticaanse Dicasterie voor de Bisschoppen dat elke twee weken vergadert over bisschopsbenoemingen. Deze commissie kiest een kandidaat uit de lijst van drie namen van (uitsluitend mannelijke) priesters die door de pauselijk nuntius in het betreffende land naar Rome is gestuurd. 

Franciscus deed zijn uitspraken in het derde deel van een lang interview dat het persbureau Reuters de afgelopen dagen publiceerde. ‘Op deze wijze creëren we wat openingen’, zei Franciscus, doelend op zijn pogingen steeds meer vrouwen op belangrijke posten in het Vaticaan te benoemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Engelse bisschoppen zijn bang dat met privatisering BBC religie uit beeld verdwijnt

Bisschoppen uit de Kerk van Engeland keren zich tegen het plan om BBC te privatiseren. Ze vrezen dat religieuze programma’s het kind van de rekening worden in een commercieel omroepbestel.

Afbeelding

Hoge Vaticaanse kardinaal beschuldigd van seksuele aanranding

Kardinaal Marc Ouellet, momenteel in het Vaticaan verantwoordelijk voor bisschopsbenoemingen, wordt beschuldigd van aanranding van een jonge vrouw die stage liep als pastoraal werkster.

Afbeelding

Problematische omgang met seks en macht werkt katholiek misbruik in de hand

De problematische omgang met seks, gender en macht leiden in de Rooms-Katholieke Kerk tot een cultuur die seksueel misbruik door geestelijken in de hand werkt. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Afbeelding

Europese katholieken willen minder hiërarchie en meer inclusiviteit in de kerk

De eerste fase van de synode over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk is maandag ten einde gekomen. Katholieken in geseculariseerde landen willen een opener kerk waar geestelijken minder macht hebben.

Afbeelding

Katholieke bischoppen: ‘India moet steviger strijden voor scheiding religie en staat’

Maandag viert India de 75e verjaardag van haar onafhankelijkheid. Volgens Katholieke bisschoppen moet de Indiase regering de scheiding van religie en staat steviger verdedigen, want juist dan is vreedzaam samenleven mogelijk.

Afbeelding

Britney Spears wilde in een katholieke kerk trouwen, maar de parochie weet van niets

De beroemde Amerikaanse popzangeres Britney Spears wilde in een rooms-katholieke kerk trouwen. Dat werd de 40-jarige naar eigen zeggen door de plaatselijke parochie geweigerd. Maar de parochie ontkent.