‘God is liefde’, wilde Gerard Reve op zijn eigen grafsteen. Dat kwam er niet van

Reportage
In heel Nederland zijn spirituele plekken te vinden waar mensen God kunnen ontmoeten of die zich lenen voor christelijke bezinning. Deze zomer zoeken we in elke provincie zo’n plek op. Vandaag in Friesland: het oude huis van Gerard Reve in Greonterp.
Remco van Mulligen
donderdag 7 juli 2022 om 13:48
Gerard Reve
Gerard Reve beeld anp

‘Hier was Gerard Reve, zeer korte tijd, bijna gelukkig.’ In Greonterp, bij de Klokkentoren, is het rustig. Uitkijkend op de toren is Doarpswei 16, Huize Het Gras. Hier woonde schrijver Gerard Reve van 1964 tot 1971, precies in de tijd waarin hij zich bekeerde tot het katholicisme.

Tegenwoordig voert een pelgrimsroute langs plekken die aan hem herinneren. Er zijn alleen geen pelgrims te bekennen. Het rondje van voert naar Blauwhuis, richting Westhem en dan weer terug naar Greonterp.

Ik pelgrimeer in de brandende zon, met Reves Moeder en Zoon in de hand. Het boek waarin hij uitleg over zijn bekering tot het katholicisme afwisselt met een expliciet inkijkje in zijn liefdesleven. Voor Reve waren seks, lijden en mystieke godservaring o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.