Gelukkige gezinnen als voorbeeld tijdens Wereldgezinsdagen

Achtergrond
Meer dan tweeduizend gedelegeerden uit 120 landen nemen in het Vaticaan deel aan de tiende editie van de Wereldgezinsdagen, die tot zondag duren. Paus Franciscus wil een kerk die luistert en gezinnen begeleidt. Maar de nieuwe stijl die het Vaticaan koos voor deze Wereldgezinsdagen, voldoet niet aan de verwachtingen.
Hendro Munsterman
vrijdag 24 juni 2022 om 21:12 aangepast 11:03
Massimo en Patrizia Galosi en hun twaalf kinderen op de eerste rij in de Paulus VI-aula in het Vaticaan.
Massimo en Patrizia Galosi en hun twaalf kinderen op de eerste rij in de Paulus VI-aula in het Vaticaan. beeld Paolo Galosi

Rome

‘Probeer stapje voor stapje vooruit te komen’, zei paus Franciscus woensdagavond bij de opening van het vijfdaagse evenement tegen de aanwezige stellen. ‘Samen als stel, samen met jullie gezinnen, samen met andere gezinnen en samen met de kerk.’

Hij luisterde tijdens die openingsbijeenkomst naar gezinnen die problemen waren tegengekomen. Aan het woord kwamen onder meer een ongehuwd stel met drie kinderen dat jarenlang geen parochie vond die hen wilde verwelkomen, een stel dat hun zwangere dochter verloor omdat deze een behandeling tegen kanker weigerde om haar ongeboren kind geboren te laten worden en een echtpaar dat met overspel te maken had gekregen. De paus luisterde, antwoordde, complimenteerde, stak als een dorpspastoo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prominente priester-kunstenaar Rupnik beschuldigd van misbruik kloosterzusters

Hoewel het misbruik is verjaard nemen de jezuïeten maatregelen tegen de prominente pater en kunstenaar. De mozaïekartiest zou meerdere vrouwelijke religieuzen in Slovenië geestelijk en seksueel hebben misbruikt.

Afbeelding

Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Wat zit er in het houten kistje, op tafel voor in de kerk? Een schedel, of is het leeg? En van wie is die schedel dan? De bezoekers in een kerk in Roermond houden even hun adem in. Dan gaat het deksel eraf.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.