Hoofd van Duitse Franciscanen wil meer ruimte in katholieke seksuele moraal

Nieuws
Het nieuwe hoofd van de driehonderd Franciscanen in Duitsland wil dat de rooms-katholieke seksuele moraal meer ruimte schept. ‘De manier waarop de seksuele moraal tot nu toe werd geleerd, dient het leven niet’, zei pater Markus Fuhrmann in een interview met de Beierse katholieke website mk-online. Hijzelf kwam enkele weken geleden als homo uit de kast.
Hendro Munsterman
dinsdag 14 juni 2022 om 19:13
beeld Cathopic

Osnabrück

Fuhrmann, die zelf als Franciscaan celibatair leeft, pleit voor een kerk die ‘gelijkheid tussen de geslachten kent, aan de kant van de armen staat en die gevoeligheid heeft voor vragen rondom de seksuele moraal’. Deze laatste moet zich ‘veranderen of verder ontwikkelen’, vindt hij.

Voor de Franciscaan, die tot nu toe als daklozenpastor in Keulen werkte, was zijn coming-out een ‘kwestie van waarachtigheid’. Hij vindt het ‘belangrijk te laten zien dat ik als homo ook in dit ambt deel van de kerk kan zijn, precies omdat het in de kerk eigenlijk niet mag’. In 2005 verbood het Vaticaan de priesterwijding van mannen ‘met diepgewortelde homoseksuele gevoelens’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vaticaan verdedigt De Groene Amsterdammer tegen Oost-Timorese kritiek

De onthullingen over seksueel misbruik door bisschop en Nobelprijswinnaar Carlos Belo leiden in de Oost-Timor tot kritiek op internationale media. Het Vaticaan neemt ze wel serieus en doet intern onderzoek.

Afbeelding

Foto’s in Luikse kathedraal beklad met anti-homoteksten. ‘Het bisdom accepteert dit niet’

In de kathedraal van Luik zijn foto’s van homostellen en hun kinderen beklad. Er werden teksten overheen geschreven over het huwelijk van man en vrouw als model. De foto’s maken deel uit van een expositie van het bisdom.

Afbeelding

Deze bisschop ziet Nigeria ‘islamiseren’: ‘Vrij reizen kan hier niet meer. Je kunt zomaar gekidnapt worden’

De overheid van Nigeria voert een agenda van islamisering door, is de stellige mening van bisschop Wilfred Chikpa Anagbe. ‘Nigeria moet een moslimstaat worden en de christenen moeten verdwijnen.’

Afbeelding

Kardinaal Koch biedt nu toch excuses aan voor nazi-vergelijking

Kardinaal Koch biedt zijn ‘excuses aan aan iedereen die zich beledigd voelt’ door de nazivergelijking die hij maakte tijdens een interview over de Duitse Rooms-Katholieke Kerk en haar hervormingsproces.

Afbeelding

Ecologische docu-encycliek met paus Franciscus op Youtube Originals

Zeven jaar na de milieu-encycliek Laudato si’ is er een documentaire om de boodschap ervan bij een groot publiek te brengen. ‘The Letter’ is geproduceerd door Youtube en gemaakt door de bekroonde filmmaker Nicolas Brown.

Afbeelding

Paus deed vredesoproep nadat Moskou het dunne lijntje met Rome doorknipte

De strategie van paus Franciscus om via kerkelijke invloed de vrede in Oekraïne te bevorderen is mislukt. Nu gooit hij het over een andere boeg, maar Poetin is Chroetsjev niet en Oekraïne is geen Syrië.