Paus prijst Oekraïners maar houdt deur naar Rusland open

Nieuws
Paus Franciscus prijst het Oekraïense volk voor diens moed en heldhaftig verzet tegen de ‘wrede’ Russische invasie. Tegelijkertijd is deze invasie volgens de paus ‘wellicht een beetje geprovoceerd’. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ziet de paus inmiddels als mogelijke bemiddelaar.
Hendro Munsterman
dinsdag 14 juni 2022 om 18:04
Paus Franciscus omhelsde een Oekraïens kind tijdens een ontmoeting met kinderen op 4 juni 2022.
Paus Franciscus omhelsde een Oekraïens kind tijdens een ontmoeting met kinderen op 4 juni 2022. beeld afp / Tiziana Fabi

Rome

Paus Franciscus is naar eigen zeggen ‘geen vriend van Poetin’, bekritiseert ‘de wreedheid van de Russische troepen’, prijst het Oekraïense heldendom, maar vindt ook dat ‘we de echte problemen niet moeten vergeten als we willen dat deze worden opgelost’. Deze problemen betreffen volgens hem onder meer de wapenindustrie die oorlog stimuleert.

De paus deed zijn uitspraken in een gesprek met de hoofdredacteuren van verschillende tijdschriften van de jezuïetenorde. Het interview werd afgelopen 19 mei in het Vaticaan gehouden en dinsdag in verschillende talen gepubliceerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus wil Oekraïne geruststellen en veroordeelt ‘door Rusland begonnen oorlog’ ongekend hard

Na onrust over uitspraken van paus Franciscus over de oorlog in Oekraïne, heeft het Vaticaan in een verklaring duidelijk gemaakt dat de paus ‘de door Rusland geïnitieerde oorlog duidelijk en ondubbelzinnig veroordeelt’.

Afbeelding

Paus prijst Oekraïners maar houdt deur naar Rusland open

Paus Franciscus prijst het Oekraïense volk voor diens moed, maar vermoedt dat de Russische invasie ‘wellicht een beetje is geprovoceerd’. Rusland ziet de paus inmiddels als mogelijke bemiddelaar.

Afbeelding

Kardinaal in de Centraal-Afrikaanse Republiek: ‘Rusland heeft hier een heilzame invloed’

Dieudonné Nzapalainga is de jongste kardinaal ter wereld. De aartsbisschop van Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek voert een actieve interreligieuze dialoog, om de vrede te bevorderen in een van de armste landen ter wereld.

Afbeelding

Paus dringt aan op ‘echte onderhandelingen’ tussen Rusland en Oekraïne

Paus Franciscus heeft op de zondag van Pinksteren aangedrongen op ‘echte onderhandelingen’ tussen Rusland en Oekraïne. Een dag eerder had hij laten weten ‘het juiste moment’ af te wachten voor een bezoek aan Oekraïne.

Afbeelding

Rusland zet rooms-katholieke priester het land uit

De in Moskou werkzame rooms-katholieke priester Fernando Vera is door de Russische autoriteiten het land uitgezet, volgens parochianen wegens ‘laster tegen de autoriteiten en het leger’.

Afbeelding

Medewerkers katholieke hulporganisatie gedood door Russische tank in Marioepol

De medewerkers werden gedood toen hun gebouw door een Russische tank onder vuur werd genomen. Ook zijn vijf andere personen, die in het gebouw schuilden, gedood.