Met deze ‘toewijding aan Maria’ kruipt het katholieke bloed waar het niet meer gaan kan

Analyse
Vrijdag voltrok paus Franciscus in Rome de ‘toewijding’ van Rusland en Oekraïne aan ‘het Onbevlekte Hart van Maria’. Ondanks de goede bedoelingen is daarmee theologisch en oecumenisch een stap achteruit gezet. En de kloof met Rusland mogelijk verbreed.
Hendro Munsterman
vrijdag 25 maart 2022 om 16:35
Er is in de loop van de jaren nogal wat bij ‘gefabuleerd’ aan de Mariaverschijningen in Fatima. Onder andere het ‘tweede geheim’, over de bekering van Rusland.
Er is in de loop van de jaren nogal wat bij ‘gefabuleerd’ aan de Mariaverschijningen in Fatima. Onder andere het ‘tweede geheim’, over de bekering van Rusland. beeld afp / Yasuyoshi Chiba

‘In de strikte zin van het woord is ‘toewijding’, als een vrije, totale, onherroepbare en altijddurende overgave, alleen tot God gericht.’ Het staat letterlijk in een document van de Pauselijke Internationale Mariale Academie uit 2005. In 2001 had het Vaticaan dat ook al aangegeven in een Directorium voor Volksgeloof en Liturgie. Dan denk je toch als onschuldige katholiek: het zal nu wel voorbij zijn met ‘toewijding aan Maria’. 

Dat was een geestelijke oefening, die vanaf de zeventiende eeuw populair werd. Maar ook in Rome weet en accepteert men nu dat je alleen jezelf kunt toewijden – of desnoods iets wat jouw bezit is – en alleen aan God, of Christus of de Heilige Geest. Voor Maria wordt dan niet consecratio (toewijding aan Maria), maar de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is tijd om het bloed van martelaren aan onze eigen christelijke handen te erkennen

Er is een kerk in Rome waar martelaren uit verschillende kerken worden herdacht. Maar er zijn ook martelaren die niet stierven door toedoen van dictators, nazi’s of communisten, maar door andere christenen.

Afbeelding

Over hun gebrek aan eenheid zouden Christus’ volgelingen zich moeten schamen

De Wereldraad van Kerken - de afgelopen tien dagen bijeen in Karlsruhe - heeft de eenheid van christenen als ideaal. Maar wat is die ‘eenheid’ en wat is ervoor nodig? Daarover houden verschillende kerken vast aan hun eigen idee.

Afbeelding

Het Vaticaanse geduld met patriarch Kirill is op

De oecumene-kardinaal van het Vaticaan beticht de Russische patriarch Kirill van ketterij en paus Franciscus valt hem bij.Het geduld van Rome met Kirill is op. Verandering in Moskou kan alleen van binnenuit komen.

Afbeelding

De katholieke stem in het Amerikaanse abortusdebat is complex, gepolitiseerd en genuanceerd

Het abortusbesluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof kreeg bijval van het Vaticaan en Amerikaanse bisschoppen. Maar hun gelovigen zijn juist in meerderheid voor legale abortus.

Afbeelding

Het hele idee van Schriftgezag is veel problematischer dan protestanten vaak willen toegeven

Alvorens elkaar met bijbelteksten en interpretaties ervan om de oren te slaan, is het goed samen opnieuw na te denken over de status van de Schrift binnen het christendom, schrijft Hendro Munsterman.

Afbeelding

Waarom er maar weinig Nederlandse heiligen zijn: een heiligverklaring past niet bij onze cultuur

Eindelijk is er weer eens een Nederlander aan de rooms-katholieke heiligenkalender toegevoegd. Maar nog steeds komen er uit Nederland en Noord-Europa veel minder heiligen dan uit Italië en andere Zuid-Europese landen.