De Romeinse Curie is een stuk minder sacraal geworden - ten gunste van lokale katholieke kerken

Analyse
Paus Franciscus heeft negen jaar na zijn aantreden eindelijk de curiehervorming doorgevoerd. Meer nog dan een facelift is het een heuse bekering voor dit eeuwenoude instituut, een revolutie als blijvende erfenis van dit pontificaat.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
maandag 21 maart 2022 om 20:43 aangepast 06:39
De paus, hier op bezoek in het Bambino Gesu Pediatrisch Ziekenhuis waar zieke Oekraïense kinderen worden opgevangen, heeft het Vaticaanse kerkbestuur een stuk minder invloed gegeven.
De paus, hier op bezoek in het Bambino Gesu Pediatrisch Ziekenhuis waar zieke Oekraïense kinderen worden opgevangen, heeft het Vaticaanse kerkbestuur een stuk minder invloed gegeven. beeld epa / Vatican Media

Rome

De Romeinse Curie wordt minder sacraal gemaakt. Dat is toch wel een van de conclusies die bij de publicatie van de hervorming door paus Franciscus getrokken kan worden. Tijdens de perspresentatie maandagochtend vertelde kardinaal Marcello Semeraro bijvoorbeeld dat de term ‘Congregatie’, die al bij de oprichting van de Romeinse Curie in 1588 werd gebruikt, is vervallen. Het woord had een te sacrale bijsmaak.

De belangrijkste Vaticaanse departementen (‘Sacrae Congregationes Cardinalium’) werden namelijk voorheen per definitie door een kardinaal geleid. De term ‘dicasterie’ - een ‘lekenterm’ noemde Semeraro het - vervangt alles wat Congregatie of Pauselijke Raad heette. En daarom kunnen alle gedoopten ‘in principe’ aan het hoof..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demonstraties in 1985 tegen het pausbezoek van Johannes Paulus II aan Nederland. Later dit jaar wil paus Franciscus een bezoek aan België brengen, maar het wijdverbreide antikatholicisme in Vlaanderen zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Wordt het pausbezoek aan België een herhaling van het Nederlandse debacle uit 1985?

Het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in 1985 was een memorabel fiasco. Dit jaar wil zijn opvolger Franciscus België bezoeken. Maar als men in Rome en Brussel niet oppast, wordt het net zo’n debacle.

Een echtpaar maakt trouwfoto's voor de rooms-katholieke Sint-Jozefkerk in Peking (China). Het christelijk denken over het huwelijk is vanaf de elfde eeuw sterk veranderd.

Zo vloeibaar is de 'onveranderlijke leer over het huwelijk' in de Katholieke Kerk

In het debat over de zegening van homostellen en hertrouwde gescheidenen wordt door behoudende katholieken geschermd met ‘de onveranderlijke leer van het huwelijk’. Maar de geschiedenis laat juist een ander beeld zien.

Volgens Cyprianus van Carthago (afgebeeld in de Basilica di Sant'Apollinare Nuovo in Ravenna) is God Vader en de kerk moeder.

De kerk als vrouw: een bijbels beeld en de interpretaties ervan door een kerkvader, theologen en een paus

‘Wie de kerk niet als moeder heeft, kan God niet als Vader hebben’ zei de derde-eeuwse kerkvader Cyprianus van Carthago. Paus Franciscus maakt het tot een centrale gedachte in zijn beleid. Wat wil hij ermee bereiken?

Paus Franciscus zwaait naar mede-Argentijnen met hun vlag op het Sint-Pietersplein vlak na zijn verkiezing als paus in maar 2013. Hij heeft sindsdien geen voet meer op Argentijnse bodem gezet.

De paus kan eindelijk Argentinië gaan bezoeken. Is dat de opmaat naar zijn aftreden?

Paus Franciscus belde met de nieuwe rechts-populistische president van Argentinië. Die heeft hem uitgenodigd voor een pausbezoek aan zijn geboorteland. Dat zou een historisch en hoogst spannend bezoek zijn. Misschien zelfs wel de opmaat voor een pauselijk aftreden.

De Duitse kardinaal Walter Kasper tijdens de bisschoppensynode van 2015.

Deze oude Duitse kardinaal wint in reservetijd van Benedictus XVI, terwijl hij al van het veld is gehaald

Kardinaal Walter Kasper verloor jaren geleden een intense theologische strijd van de latere paus Benedictus XVI. Nu is hij 90 en laat paus Franciscus hem die wedstrijd alsnog winnen.

Deelnemers aan de jaarlijkse Pride-manifestatie in Rome voor de pauselijke basiliek Santa Maria Maggiore. Als seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht van de katholieke zondenlijst worden geschrapt, komen automatisch ook andere grote delen van de seksuele moraal op losse schroeven te staan.

Hoe het Vaticaan een openingetje zoekt in de muurvaste leer over homoseksualiteit

De Catechismus van de Katholieke Kerk noemt homoseksualiteit ‘intrinsiek ongeordend’. Kan de term worden vervangen? Het Vaticaan onderzoekt die mogelijkheid, maar zoekt daarnaast ook naar een sluiproute in de eigen leer.