‘Het grootste vastgoedschandaal ter wereld’ in de Spaanse Katholieke Kerk

Achtergrond
Weinig landen hebben zo’n schat aan kathedralen, kloosters en kapellen als Spanje. Maar van wie is al dat culturele en religieuze erfgoed eigenlijk? Een omstreden wetswijziging gaf de bisschoppen de macht om dat zelf te beslissen. Twintig jaar later trekt een beweging ten strijde tegen ‘het grootste vastgoedschandaal ter wereld’.
Lex Rietman
vrijdag 18 maart 2022 om 21:28
De lucht boven de moskee-kathedraal in Córdoba licht op door onweer. Met welk recht heeft de Katholieke Kerk dit cultureel erfgoed als haar eigendom laten inschrijven?
De lucht boven de moskee-kathedraal in Córdoba licht op door onweer. Met welk recht heeft de Katholieke Kerk dit cultureel erfgoed als haar eigendom laten inschrijven? beeld epa

De plek kan slechter. Links in de verte de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën, rechts de berg Montserrat met een beroemd klooster. Tussen de naaldbossen op een bergkam, even buiten het Catalaanse plaatsje Castellfollit del Boix, staat de kerk van Sant Pere. Het fraaie gebouwtje is opgetrokken uit natuursteen en stamt uit de elfde eeuw – net als de ruime pastorie ernaast, bijna nog groter dan de kerk zelf. 

Duizend jaar lang waren kerk en pastorie van niemand. Of beter gezegd: ze waren van iedereen. Sinds mensenheugenis werden ze beschouwd als eigendom van de plaatselijke gemeenschap, want die had de bouw tenslotte ook bekostigd en uitgevoerd. De kerk en de pastorie van Sant Pere waren dan ook nooit ingeschreven in het kadaster.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Homofoob vandalisme in kathedraal van Luik

In de kathedraal van Luik zijn foto’s van homostellen en hun kinderen beklad. Er werden teksten overheen geschreven over het huwelijk van man en vrouw als model. De foto’s maken deel uit van een expositie van het bisdom.

Afbeelding

Deze bisschop ziet Nigeria islamiseren: ‘Vrij reizen kan hier niet meer. Je kunt zomaar gekidnapt worden’

De overheid van Nigeria voert een agenda van islamisering door, is de stellige mening van bisschop Wilfred Chikpa Anagbe. ‘Nigeria moet een moslimstaat worden en de christenen moeten verdwijnen.’

Afbeelding

Kardinaal Koch biedt nu toch excuses aan voor nazi-vergelijking

Kardinaal Koch biedt zijn ‘excuses aan aan iedereen die zich beledigd voelt’ door de nazivergelijking die hij maakte tijdens een interview over de Duitse Rooms-Katholieke Kerk en haar hervormingsproces.

Afbeelding

Ecologische docu-encycliek met paus Franciscus op Youtube Originals

Zeven jaar na de milieu-encycliek Laudato si’ is er een documentaire om de boodschap ervan bij een groot publiek te brengen. ‘The Letter’ is geproduceerd door Youtube en gemaakt door de bekroonde filmmaker Nicolas Brown.

Afbeelding

Paus deed vredesoproep nadat Moskou het dunne lijntje met Rome doorknipte

De strategie van paus Franciscus om via kerkelijke invloed de vrede in Oekraïne te bevorderen is mislukt. Nu gooit hij het over een andere boeg, maar Poetin is Chroetsjev niet en Oekraïne is geen Syrië.

Afbeelding

Hulpbisschop van Aken veroordeeld wegens diefstal van dementerende vrouw

De hulpbisschop van het Duitse bisdom Aken stal 128.000 euro van een bejaarde vrouw en is daarvoor door de rechter veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moet hij een boete van vijfduizend euro betalen.