Bekend Pools misbruikslachtoffer verzon misbruik door priester

Nieuws
Marek Lisinski is in Polen bekend als slachtoffer van seksueel misbruik door een priester en oprichter van een nationale slachtofferorganisatie. Maar hij blijkt zijn misbruik te hebben verzonnen.
Hendro Munsterman
maandag 20 december 2021 om 17:01
Het zelfverklaarde 'misbruikslachtoffer' Marek Lisinski uit Polen tijdens zijn bezoek aan het Vaticaan in 2019.
Het zelfverklaarde 'misbruikslachtoffer' Marek Lisinski uit Polen tijdens zijn bezoek aan het Vaticaan in 2019. beeld afp / Alberto PIZZOLI

Warschau

Lisinski beweerde als 13-jarige misdienaar door zijn plaatselijke pastoor te zijn misbruikt. Maar de Poolse rechter oordeelde in hoger beroep dat zijn beweringen volstrekt onbetrouwbaar waren.

De bewuste pastoor werd door een kerkelijke rechtbank veroordeeld en in 2019 ook door een civiele rechter. Maar vlak daarna publiceerde de krant Gazeta Wyborcza een onderzoek waaruit bleek hoe Lisinski de kerk en medeslachtoffers chanteerde. Een hogere rechtbank heeft nu de veroordeling van de pastoor ongegrond verklaard wegens ‘verreikende verschillen’ in de verschillende versies van Lisinski over het misbruik. Daar kwam bij dat de pastoor wist te bewijzen dat Lisinski nooit misdienaar in de parochie was geweest.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.

Afbeelding

Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

De leiding van de katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

Afbeelding

Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici was dat precies de bedoeling van het rapport. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’

Afbeelding

De Duitse bisschoppen willen geen protestantse, maar vooral een ‘betere’ katholieke kerk

Na de Nederlandse waren nu ook de Duitse bisschoppen in Rome voor hun ad-liminabezoek. Ze verdedigden er met name hun hervormingsvoorstellen. ‘De Heilige Vader heeft ons duidelijk gemaakt dat moed en geduld nodig zijn.’