Kardinaal Woelki sleept boulevardkrant Bild voor de rechter

Nieuws
De aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki, heeft de Duitse boulevardkrant Bild voor de rechter gedaagd. De krant zou ‘uit de duim gezogen leugens’ hebben gepubliceerd.
Hendro Munsterman
donderdag 1 juli 2021 om 21:21
Afbeelding
beeld afp / Tobias Schwarz

Keulen

De kardinaal ligt onder kritiek wegens zijn behandeling van misbruikzaken door priesters in zijn bisdom. Zijn klacht betreft volgens de katholieke radiozender Domradio vijf artikelen die de krant de afgelopen weken publiceerde. Volgens het door de kardinaal in de arm genomen advocatenkantoor wil de krant ‘iemand met verzonnen leugens uit zijn ambt schrijven’. 

Zo had een journalist van Bild geschreven over een misbruikbericht van een anonieme persoon dat in het aartsbisdom in een la zou zijn verdwenen. Het aartsbisdom had de journalist echter voorafgaand aan de publicatie laten weten dat het rapport juist aanleiding was geweest om de desbetreffende priester aan een psychologisch rapport te onderwerpen.

Daarnaast berichtte Bild over een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.

Afbeelding

Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

De leiding van de katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

Afbeelding

Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici was dat precies de bedoeling van het rapport. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’

Afbeelding

De Duitse bisschoppen willen geen protestantse, maar vooral een ‘betere’ katholieke kerk

Na de Nederlandse waren nu ook de Duitse bisschoppen in Rome voor hun ad-liminabezoek. Ze verdedigden er met name hun hervormingsvoorstellen. ‘De Heilige Vader heeft ons duidelijk gemaakt dat moed en geduld nodig zijn.’