Bij lekenbeweging Sant’Egidio krijgen de hongerigen eten en hebben ze een naam

Reportage
Zeger Polhuijs (34) woont sinds vijfenhalf jaar in Rome. Hij werd er op 8 mei als eerste Nederlander tot priester gewijd voor de in een volkswijk van Rome ontstane, internationale gemeenschap van Sant’Egidio. Het hart van deze oecumenisch geëngageerde, rooms-katholieke lekenbeweging is de dienst aan de armen, die zij haar vrienden noemt.
Hendro Munsterman
vrijdag 4 juni 2021 om 20:32 aangepast 09:26
Toen corona begon, had Sant’Egidio drie uitdeelpunten voor voedsel in Rome; dat zijn er nu 28.
Toen corona begon, had Sant’Egidio drie uitdeelpunten voor voedsel in Rome; dat zijn er nu 28. beeld Paolo Galosi

‘Kijk, daar zat ik op Witte Donderdag 2015’, wijst Zeger Polhuijs in de basiliek van San Bartolomeo all’Isola, prachtig gelegen op het eiland midden in de Tiber. Hij wijst naar een plek naast het verhoogde altaar. Daar zat hij toen, terwijl de priester hem en elf andere gelovigen – in het kader van de liturgie – de voeten waste.

‘Ik was hier voor het paasfeest op bezoek met de gemeenschap van Sant’Egidio Nederland. We zaten naast het altaar en ik kon precies tussen de pilaren door het missaal van Oscar Romero zien, de bisschop uit El Salvador die in 1980 vermoord werd vanwege zijn liefde voor de armen. Op dat moment werd mijn verlangen bevestigd om priester te worden in de gemeenschap van Sant’Egidio: vanwege de band tussen het altaar en ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.

Afbeelding

Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Het bisdom gold decennialang als het centrum voor exorcismen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’

Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.