Kardinaal Pell ook door Vaticaan vrijgesproken van seksueel misbruik

Nieuws
De Australische kardinaal Pell, die op 7 april 2020 door de Australische Hoge Raad werd vrijgesproken van de beschuldiging van seksueel misbruik van twee 13-jarige jongens, is ook door het Vaticaan vrijgesproken in de kerkrechtelijke procedure die tegen hem was gestart.
Hendro Munsterman
vrijdag 21 mei 2021 om 09:43 aangepast 12:04
Kardinaal Pell tijdens het interview met het Nederlands Dagblad in zijn appartement in Rome.
Kardinaal Pell tijdens het interview met het Nederlands Dagblad in zijn appartement in Rome. beeld Paolo Galosi

Rome

Dat zegt kardinaal Pell tijdens een exclusief, in Rome gehouden interview met het Nederlands Dagblad, in samenwerking met de Deense partnerkrant Kristeligt Dagblad.

Naar Pell was door de Congregatie voor de Geloofsleer, het Vaticaanse departement dat misbruikzaken behandelt, een kerkrechtelijk onderzoek gestart. Op de vraag hoe het daarmee staat antwoordt Pell: ‘Ik ben vrijgesproken’. Dat zou hem door de Congregatie voor de Geloofsleer officieel zijn medegedeeld, hoewel daaraan geen ruchtbaarheid is gegeven.

Het Vaticaan heeft het Nederlands Dagblad op de vraag of Pell inderdaad is vrijgesproken laten weten dat ‘het op basis van de civiele vordering geopende dossier, gelet op de uitkomsten van het proces, inderdaad gesloten is’. 

In het in..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.

Afbeelding

Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

De leiding van de katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

Afbeelding

Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici was dat precies de bedoeling van het rapport. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’

Afbeelding

De Duitse bisschoppen willen geen protestantse, maar vooral een ‘betere’ katholieke kerk

Na de Nederlandse waren nu ook de Duitse bisschoppen in Rome voor hun ad-liminabezoek. Ze verdedigden er met name hun hervormingsvoorstellen. ‘De Heilige Vader heeft ons duidelijk gemaakt dat moed en geduld nodig zijn.’