Sant’Egidio organiseert een luchtbrug voor vluchtelingen uit Syrië

Nieuws
De rooms-katholieke beweging Sant’Egidio heeft opnieuw met de Franse regering een luchtbrug voor vluchtelingen weten te onderhandelen. Daardoor kunnen 300 vluchtelingen uit Irak en Syrië naar Frankrijk komen.
Hendro Munsterman
donderdag 15 april 2021 om 19:45
Een kamp met vluchtelingen uit Syrië en Irak.
Een kamp met vluchtelingen uit Syrië en Irak. beeld afp / Omar haj Kadour

Parijs

Het akkoord over de luchtbrug, waardoor vluchtelingen niet een gevaarlijke overtocht over zee hoeven te maken, werd in Parijs ondertekend. Vanaf 2017 kwamen dankzij een eerste akkoord al 504 vluchtelingen dankzij een luchtbrug van Sant’Egidio naar Frankrijk. Het nieuwe akkoord is een verlenging ervan.

Kwetsbare gezinnen die zich momenteel in vluchtelingenkampen in Libanon bevinden hebben voorrang, schrijft het akkoord voor. Verder stelt het eisen aan de identificatie, de ontvangst en de integratie van de vluchtelingen in Frankrijk, waar de organisatie zorg voor gaat dragen, samen met de katholieke organisatie Semaines Sociales de France.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.