Uit Irak gevluchte christenen door pausbezoek gemotiveerd om terug te keren naar hun land

Nieuws
Van de 55.000 katholieke inwoners die de Iraakse stad Qaraqosh in 2014 telde, zijn er inmiddels 23.000 teruggekeerd. Het bezoek van paus Franciscus aan de ooit door ISIS grotendeels leeggeveegde regio’s in Noord-Irak heeft naar het Westen gevluchte Iraakse christenen aangemoedigd terug te keren, meldt de rooms-katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.
Hendro Munsterman
donderdag 8 april 2021 om 19:44 aangepast 22:01
Afbeelding
beeld afp / Ahmad Al-rubaye

Rome

Qaraqosh is de Iraakse stad waar de meeste katholieken woonden. De katholieke priester Ammar Yako, die er een centrum voor ontheemde gezinnen leidt, vertelde tegen Kerk in Nood dat tot nu toe slechts enkele gezinnen uit het buitenland zijn teruggekeerd.

‘Velen hopen dat het baanbrekende bezoek van paus Franciscus gezinnen overhaalt om terug te keren naar Irak’, zegt de priester. Veel christenen vestigden zich wegens het moslimterrorisme van al-Qaeda en ISIS in westerse landen, met name in Australië, de Verenigde Staten, Zweden, Frankrijk en Duitsland. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.